Demi Tanalepy uit Hoogeveen maakt filmserie over Bartje voor kleuters in Assen. ‘Een bravere versie van de film, die past in deze tijd’

Een mooie klus voor Demi Tanalepy uit Hoogeveen. Hij maakt samen met de spelregisseur Dorien Folkers een serie voor kleuters in Assen over de Drentse Bartje Bartels, naar het boek van Anne de Vries. ,,Het is wel een bravere versie van de film geworden, die past in deze tijd.”

Siem als Bartje in de school van het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.

Siem als Bartje in de school van het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. Foto: FreshFlix

Wie kent het niet, de alom gehoorde uitspraak ‘Ik bid niet veur brune bonen’. Het eerste boek over Bartje van Anne de Vries verscheen al in 1935 en gaat over de kwajongensstreken van de kleine jongen in Drenthe. Het boek werd in 1972 verfilmd. Tijd voor een serie voor kleuters, dachten Tanalepy en Folkers. Zij kregen de opdracht van ICO Centrum voor Kunst en Cultuur in Assen en de serie is onderdeel van een groot educatieprogramma voor kleuters, waarin Bartje centraal staat.

Alle kinderen op de kleuterscholen in Assen krijgen de driedelige serie te zien. „Wij vinden dat het onderdeel is van de Drentse cultuur waar de kinderen vroeg in aanraking mee moeten komen”, vertelt Tanalepy.

Te bruut

„Omdat deze serie speciaal bedoeld is voor kleuters, is deze wel veel braver dan de film. Op een gegeven moment zie je dat Bartje bij zijn arm wordt gepakt en in de hoek wordt gezet. We twijfelen nog of dat niet te hard is. In de film en in het boek wordt Bartje gewoon bij zijn oren gepakt en naar buiten gezet, maar dat vonden wij wel wat te bruut voor de kleintjes”, vertelt hij lachend.

Wie de serie ziet, merkt ook echt dat het voor de kleine kinderen is gemaakt. „Het is gefilmd vanuit het oogpunt van de kinderen. Ik ben dus echt door de knieën gegaan en heb toen mijn camera aangezet. Ja, dat vond mijn rug wat minder leuk, maar de kleuters kunnen zich hierdoor veel meer inleven in de belevingswereld van Bartje.”

Het is een van de dingen die Tanalepy en Folkers samen bedachten. „Wij hadden allebei gehoord van kinderen die een keer in de Efteling waren geweest en die later zeiden dat ze alleen maar knieën hadden gezien omdat ze zo klein zijn. Dus over het filmpunt waren wij het helemaal eens. Dorien werkt al heel lang met kinderen samen, zo was zij bij verschillende films spelregisseur, onder andere bij Lang leve de Koningin en was verantwoordelijk voor de kinderen. Ze heeft ontzettend veel ervaring en het is fijn om samen met haar te werken.”

Drie afleveringen

De kleuters krijgen drie afleveringen te zien van ongeveer 4 minuten. De meeste shots zijn al geschoten, onder andere in het Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. De hoofdrol wordt gespeeld door Siem uit Eelde, die tijdens de audities meteen opviel door zijn ondeugende uitkijk. Wanneer de serie wordt getoond aan de kinderen weet Tanalepy nog niet. „Komend schooljaar is het volledige programma klaar. Of de serie straks in heel Drenthe te zien is op de kleuterscholen? Dat hopen wij natuurlijk wel, alleen rollen we het eerst uit in Assen. Daarna zien we wel verder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu