Demonstratie afgeblazen tegen eerherstel KNIL militairen

Inspecteur der Krijgsmacht Hans van Griensven ontvangt acht Molukse KNIL veteranen op landgoed Zwaluwenberg. Foto ANP/Evert Jan Daniels

Antifascisten hebben de demonstratie in Hilversum tegen eerherstel van KNIL militairen afgeblazen. ,,De politie kon onze veiligheid niet garanderen”, zegt hun woordvoerder Arthur Graaff.

,,Ik zag jonge Molukkers in zwarte overalls en mensen met bivakmutsen lopen”, zegt Graaff.

Erger dan blokkade tegen Zwarte Piet

,,Voor hetzelfde geld heb je een mes in je rug. Dit is nog erger dan de blokkade van de demonstranten tegen Zwarte Piet in Friesland.”

De antifascisten waren naar het landgoed Zwaluwenberg gekomen om te protesteren tegen de ontvangst van acht KNIL-militairen en nabestaanden van overleden KNIL-lers.

De oud-strijders, allemaal rond de 90 jaar, kregen daar van Inspecteur der Krijgmacht Hans van Griensven medailles overhandigd en de veteranenstatus toebedeeld. Onder hen waren enkele oud-strijders uit het Noorden.

Tegen eerherstel KNIL-militairen

De antifascisten zijn tegen het eerherstel van de KNIL-militairen. Graaff: ,,Er kleeft bloed aan hun handen. Ze hebben meegeholpen om honderden burgers te executeren tijdens acties in voormalig Nederlands-Indië.”

De Molukse gemeenschap had aangegeven dat ze het niet zou pikken als hun (groot)ouders de dupe zouden worden van de demonstratie.

Molukkers vormen erehaag

Tientallen Molukkers vormden een erehaag voor de KNIL-militairen toen ze in een bus het landgoed opreden.

De politie was massaal aanwezig rond De Zwaluwenberg om ongeregeldheden de kop in te drukken.

Nieuws

menu