Dennis en Stefan bouwen in Dwingeloo eigen escaperoom: op zoek naar de Juffer van Batinghe op de plek waar vroeger de kerstshow van 't Brinkhuus was

Dwingeloo heeft sinds kort een eigen escaperoom. Achter cadeauwinkel ‘t Brinkhuus bouwden Dennis Zinger en Stefan Klaassen een huis vol raadsels en mysterie.

Dennis Zinger bouwde zijn eigen escape room in Dwingeloo.

Dennis Zinger bouwde zijn eigen escape room in Dwingeloo. Foto: Rens Hooyenga

In die escaperoom zoeken teams van bij voorkeur zes spelers de Juffer van Batinghe, de grote liefde van de bouwmeester van het dorp. Uit liefde voor de Juffer besloot de bouwmeester de kerktoren een bijzondere vorm te geven: de beroemde siepel van Dwingeloo. Maar de vader van de Juffer verbood de liefde tussen de twee. Wat er toen gebeurde? Dat is aan de spelers van het spel om te ontdekken.

Razend populair

Escaperooms zijn al tijden razend populair in Nederland. Ook Dwingeler Stefan Klaassen is groot fan van het concept, waarbij je puzzels en raadsels moet oplossen om verder te komen in het spel. In de meeste gevallen is het doel uiteindelijk om te ontsnappen uit de ruimte waarin je je bevindt.

Dennis Zinger, van huis uit horecaman, beschikt over de perfecte locatie én de kennis van techniek. ,,Mijn schoonmoeder houdt hier altijd de kerstshow van ‘t Brinkhuus. Wij dachten al een tijd: we moeten wat met deze plek.” Met Klaassen bouwt hij de escaperoom, die bestaat uit een heleboel kamers. Een maand geleden openden ze de deuren voor het eerst, nadat het spel eerst uitgebreid is getest.

Oude spullen en techniek

,,We hadden negen testers nodig. Nadat we onze oproep online plaatsten, hadden we binnen vijf minuten vijftig aanmeldingen”, stelt Zinger. Uit het hele land kwamen fanatieke spelers naar Dwingeloo om de nieuwe escaperoom te testen. ,,De escaperoom was gebouwd op een uur speeltijd, maar de eerste testers deden er twee uur over”, vertelt Zinger lachend. Met een verbeterde volgorde en meer variatie in de raadsels staat de toptijd nu op 65 minuten.

Sinds de opening gaat het als een speer. ,,Boven verwachting”, zegt Zinger, die vooral trots is op het samenspel tussen techniek en de oude spullen die het tweetal overal en nergens opscharrelde. In de eerste ruimte van de escaperoom staat bijvoorbeeld een oude piano. ,,Die vonden we in een oude boerderij, waar hij onder een zeil stond omdat het aan alle kanten lekte.” In de escaperoom kreeg het bijzondere rekwisiet een tweede leven. Net als oude kabeltelefoons, een oude buffetkast en bijzondere schilderijen.

Big Brother

,,Overal hangen kleine computers, die ik met één grotere computer aanstuur”, vertelt Zinger, die als een echte Big Brother de spelers volgt en voorziet van de nodige hints. ,,Gisteravond kwam hier een gezin. De vader stond in het begin echt met zijn handen in zijn zakken”, zegt Zinger terwijl hij de houding demonstreert. ,,Toen de bel die de laatste vijftien minuten speeltijd aankondigt ging, stond hij bloedfanatiek mee te doen.”

Dat is genieten, vind hij. ,,Dan weet je dat mensen helemaal zijn meegesleurd in het spel.” Voorlopig doet hij het nog alleen, maar Zinger hoopt meer mensen bij de escaperoom te betrekken. Ook wil hij toe naar een Engelstalige variant. En de kerstshow van zijn schoonmoeder? Lachend: ,,Die moet voortaan een stukje kleiner.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu