Dertiende Jom Hasjoa herdenking in Coevorden staat stil bij 146 vermoorde Joden

De synagoge in Coevorden. Archieffoto: Boudewijn Benting

In de voormalige synagoge van Coevorden vindt donderdag 28 april de Jom Hasjoa-herdenking plaats. Dan worden de namen voorgelezen van de 146 Joden uit Coevorden, Dalen, Zweeloo, Meppen en Sleen die op 2 oktober 1942 werden gedeporteerd en vervolgens vermoord.

Jom Hasjoa is Hebreeuws voor de Dag der Vernietiging. De Joden over de hele wereld en anderen -met en zonder kerkelijke achtergrond- herdenken dan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking heeft een Joods karakter, met onder meer het uitspreken van de Kinah - een klaagzang - en het Kaddiesj - een gebed - waarin mensen hun vertrouwen in God uitspreken.

Tien rozen bij het monument

De herdenking in Coevorden - met dit jaar ‘hoop’ als thema - wordt afgewisseld met muziek en gedichten. Tot slot klinkt het Hatikvah , het officiële volkslied van Israël, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend worden buiten bij het monument tien rozen gelegd.

De herdenking begint om 19.00 uur en is openbaar toegankelijk. Ook vertegenwoordigers van de gemeente en de kerken in Coevorden zijn bij de herdenking aanwezig.

,,Met deze herdenking wil Stichting Synagoge Coevorden ervoor zorgen dat de namen van de weggevoerde Joodse inwoners van onze gemeente niet vergeten zullen worden”, zegt Barend Faddegon, secretaris van de stichting. ,,We hopen dat hun nabestaanden door het herdenken troost en erkenning kunnen vinden. Maar we willen er ook zorg voor dragen dat het door de uitgemoorde Joodse gemeenschap nagelaten cultureel erfgoed respectvol bewaard blijft.”

Dat laatste gebeurt ook in oktober. ,,De Coevorder Joden werden in de nacht van 2 op 3 oktober uit hun huizen gehaald en via doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen gedeporteerd.”

Nieuws

menu