Rechters gaan op bezoek bij Ruinerwold-vader Van D. om te kijken hoe ze met hem kunnen communiceren

Vader Gerrit Jan van D.

De rechtbank van Assen wil in de komende drie maanden zelf op bezoek gaan bij Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de spraakmakende ‘Ruinerwold-zaak’. Zijn advocaat wil dat zijn hechtenis wordt geschorst, omdat hij een rechtszaak als deze niet meer zou kunnen begrijpen.

In het rapport naar de toestand van Van D., dat maandag op een niet-inhoudelijke zitting is besproken, staat volgens advocaat Robert Snorn dat de verdachte een rechtszaak niet meer zou kunnen begrijpen, na zijn herseninfarct in 2016. „Hij zou misschien kunnen begrijpen wie de rechter is, wie de officier van justitie is en dat hij verdachte is. Maar hij zou inhoudelijk niet kunnen overzien wat de gevolgen van de rechtszaak zijn.”

Volgens Snorn zijn de aanwijzigingen voor de onmogelijkheid om zijn cliënt nog te vervolgen te halen uit het rapport.

De onderzoeken in het Pieter Baan Centrum hebben uitgewezen dat er sprake is van globale afasie. „Misschien wel de ernstigste vorm van afasie die wij kennen”, zegt Snorn tegen de rechtbank. „Eventueel zou hij antwoorden als ‘ja’ en ‘nee’ kunnen aanleren, maar van die antwoorden kan nauwelijks iets worden verwacht.”

Meer begrijpen dan het geval is

Volgens hem zouden die antwoorden ook niet of nauwelijks te controleren zijn. „Dan loop je het gevaar dat zijn antwoorden worden overschat.” Een psycholoog stelde daarbij ook vast dat Van D. aangeeft meer te begrijpen dan daadwerkelijk het geval is.

Een logopedist van het PBC stelt volgens Snorn ook dat hulpmiddelen, zoals een spraakcomputer, nauwelijks iets toevoegen aan de communicatie.

Terug naar de kinderen

Advocaat Snorn vraagt de rechtbank in Assen dan ook de voorlopige hechtenis van Van D. te schorsen, om hem naar zijn vijf kinderen te laten gaan. Zij zouden zich opwerpen als mantelzorgers, zoals zij ook deden na zijn herseninfarct, tot zij in oktober 2019 werden ontdekt bij een politie-inval in de boerderij in Ruinerwold.

 

Het Openbaar Ministerie laat op zitting weten niet meteen tot schorsing over te willen gaan. Zij zouden graag zien dat de rechtbank zelf bij Van D. op bezoek gaat in een zogeheten descente, om inzicht te krijgen in hoe zij met hem kunnen communiceren. De rechtbank besloot hierin mee te gaan, omdat zij niet zonder nadere informatie een beslissing wil nemen over de vervolging van Van D.

Vier deskundigen

Na het bezoek zullen vier deskundigen op zitting worden gehoord over de uitkomsten van het rapport. Dat gaat om een psycholoog, een psychiater, een neuropsycholoog en een logopedist. Volgens de officier van justitie zijn de eindconclusies in het PBC-rapport niet eenduidig genoeg en zouden deze verhoren meer inzicht geven. Daarna wordt besloten of Van D. vervolgd gaat worden of niet.

De zaak wordt aangehouden voor een nieuwe periode van negentig dagen.

Nieuws

Meest gelezen

menu