Deskundigen moeten huiswerk over doen in onteigeningszaak over grond van boer Woldring langs Paterswoldsemeer

Deskundigen die de waarde moeten bepalen van de te onteigenen grond van boer Woldring aan het Paterswoldsemeer in Haren, moeten hun werk opnieuw maken, zegt de rechter. De provincie Groningen eigent zich de ruim 2,5 hectare grond toe, maar het te betalen bedrag moet omhoog.

De familie Woldring en de roodbonte koeien in Haren.

De familie Woldring en de roodbonte koeien in Haren. Foto: Archief DVHN / Reyer Boxem

De rechtbank Noord-Nederland heeft zich uitgesproken in een tussenvonnis.

,,In vijfennegentig procent van de gevallen volgt de rechter de deskundigen, dus ik ben heel blij dat de rechtbank in deze kwestie vindt dat de berekende hoogte van de schadeloosstelling niet goed is’’, zegt advocaat Jan Teun Fuller van Bethem Gratama advocaten namens de familie Woldring.

Veehouder Woldring, bekend van de zeldzame Fries Roodbontkoeien, ligt al jaren met de provincie in de clinch over de grond aan de Meerweg in Haren.

De onteigening valt niet meer aan te vechten

De provincie Groningen werkt sinds 2012 aan plannen voor een ‘ecologische verbindingszone’ die het Paterswoldsemeer moest aansluiten op het stroomgebied van de Drentsche Aa. De grond die daarvoor nodig is (van meerdere eigenaren), is in de afgelopen jaren deels aangekocht en voor een deel van de grond startte de provincie in 2017 een onteigeningsprocedure, onder meer voor de percelen van Woldring.

Van een rechtstreekse verbinding tussen Drentsche Aa en Paterswoldsemeer is in de laatste plannen inmiddels geen sprake meer, maar de onteigening zelf valt door Woldring niet meer aan te vechten. De hoogte van de schadeloosstelling moet nog wel via de rechter worden bepaald.

‘Nader advies’ moet medio januari 2021 binnen zijn

Woldrings advocaat bepleitte succesvol dat voor aangrenzende grond per hectare een hoger bedrag is betaald dan wat de provincie voor Woldrings land wil neertellen en ook dat wat de deskundigen hebben uitgerekend. De rekenaars zijn opgedragen hierover ‘nader advies’ uit te brengen dat uiterlijk medio januari 2021 bij de rechtbank binnen moet zijn.

In dit aanvullende deskundigenrapport moet ook beter rekening worden gehouden met de sterke recreatieve ontwikkeling in de omgeving, die er voor kan zorgen dat de natuurgrond in de toekomst veel meer waard kan worden.

,,Voor Woldring is dit goed’’, zegt Fuller. ,,Dit doet recht aan wat we bepleit hebben. In januari, als de deskundigen een nieuw ei hebben gelegd, zien we weer verder.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu