Deur naar fietspad Spijkerboor-Eexterveen toch nog op een kier

Opnieuw overlegde de gemeenteraad van Aa en Hunze over een fietspad tussen Spijkerboor en Eexterveen.

Het gemeentebestuur van Aa en Hunze laat weten toch nog eens goed na te willen denken over een fietspad tussen Spijkerboor en Eexterveen. Dat bleek donderdagavond tijdens een raadsvergadering.

Drie weken geleden meldde het college van burgemeester en wethouders dat het geen heil zag in een fietspad tussen de Spijkerboor en Eexterveen. Tijdens de informatieve bijeenkomst over fietspaden bleek dat een van de boeren geen grond wil verkopen. Ook stichting Het Drentse Landschap, eigenaar van een monumentale boerderij in Nieuw Annerveen, stelt strenge eisen.

Van het pad maakt inmiddels nog maar een handjevol schoolgaande kinderen gebruik, terwijl juist die jeugd de reden voor aanleg was. Een onteigeningsprocedure is daarom niet te rechtvaardigen, vindt het college van Aa en Hunze. Hun conclusie: een fietspad is niet haalbaar.

Nu komt het college toch weer op die beslissing terug. Er ligt nog geen kant en klaar plan, maar er wordt wel opnieuw naar alternatieven gekeken. Volgens een brief van Dorpsbelangen Oud- en Nieuw Annerveen en Spijkerboor is het draagvlak voor een fietspad nu groter dan zes jaar geleden, ten tijde van sluiting van de school in Spijkerboor. Wethouder Henk Heijerman zegde toe met een ‘uitgekristalliseerd’ voorstel te komen. Al zal niet hij, maar de volgende wethouder dat moeten doen.

Bomenkap op tafel

Ook leken sommige fracties water bij de wijn te willen doen om het fietspad tóch mogelijk te maken. Zo gaf fervent voorvechter van het fietspad, raadslid Henk Santes (PvdA), het gemeentebestuur de opdracht om meer in mogelijkheden te denken. „Zoek de grenzen van de mogelijkheden op. Maak eventueel een oversteek of maak de kap van bomen bespreekbaar.” Ook CDA-lid Sonja Hilgenga noemde bomenkap „zeker wel bespreekbaar.”

Sommige raadsleden, zoals Willem Bartelds (VVD) toonden zich verbaasd dat de „heilige bomen” in de gemeente nu toch zouden mogen worden opgeofferd. Zo ook wethouder Henk Heijerman (Gemeentebelangen). „Maar als de meerderheid van de raad zegt: ‘dat moet gebeuren’, dan helpt dat ons zeker in het zoeken naar oplossingen.”

Nieuws

menu