Deze Italiaanse honden beschermen de schaapskudde van Doldersum tegen wolven: 'Ze zetten hun leven op het spel om de beesten op afstand te houden'

Van een afstand lijkt het alsof er een schaap ziek of dood is... tot we die witte staart omhoog zien komen. Dit is de Berghond van de Maremmen. Schaapsherder Erika Visser heeft er sinds enkele dagen drie in haar schaapskudde als bescherming tegen de wolf.

„Ik ben ontzettend blij met m’n drie ijsberen”, lacht Erika Visser, schaapherder van kudde De Ommekeer in Doldersum. Sinds vorige week worden haar schapen beschermd door drie Italiaanse berghonden van de Maremmen.

Ondanks het wolfwerende raster én de aanwezigheid van een Karpatische herdershond werden haar schapen onlangs aangevallen. De jonge hond was niet opgewassen tegen twee wolven. Nu heeft ze drie kuddebeschermingshonden en doet haar ‘oude’ hond samen met een soortgenoot dienst bij haar partner Catrinus Homan, ook herder in Doldersum.

In de rug gesteund door een spontane doneeractie heeft ze bewust gekozen voor de Italiaanse honden, die naar mensen toe wat vriendelijker zijn dan de ‘Karpaten’. ,,We leven in een klein land met veel mensen en in het Drents Friese Wold, waar ik werk, zijn veel recreanten. Maar ze zijn heel goed in wat ze moeten doen, het verjagen van wolven. Ook loslopende honden trouwens. Die mogen hier sowieso niet loslopen, maar dat is wel iets voor de eigenaren om rekening mee houden.’‘

Nieuws

menu