Deze camera van Astron suist door het heelal met de James Webb ruimtetelescoop. Het instrument uit Dwingeloo jaagt op planeten

De lancering van de Arianeraket vanaf het Europese ruimtevaartcomplex bij Kourou in Frans-Guyana. Aan boord zijn de James Webb ruimtetelescoop met daarin een supergevoelige infraroodcamera van Astron in Dwingeloo. Beeld: NASA

Bij het sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo kunnen ze opgelucht ademhalen. De lancering van de James Webb ruimtetelescoop op eerste kerstdag is geslaagd.

Astron vliegt mee

In het hart van de vliegende sterrenkijker bevindt zich een supergevoelig instrument dat is ontwikkeld en gebouwd bij Astron. Het is een infrarood camera die luistert naar de naam MIRI.

MIRI kan onder meer planeten opsporen die rond veraf gelegen sterren draaien (de zogenoemde exoplaneten). MIRI vangt het infraroodlicht van deze planeten op en analyseert het.

MIRI kan een kaarsvlam op Jupiter zien

Dat gebeurt met een ongelooflijke gevoeligheid. Om een idee te geven: MIRI zou vanaf de aarde een bij op de maan kunnen zien, of een kaarsvlam op Jupiter!

Is er leven mogelijk?

De waarnemingen van MIRI onthullen hoe de dampkring van een exoplaneet is samengesteld. Stel dat MIRI zuurstof ontdekt, dan zou er wellicht leven mogelijk zijn op zo’n planeet.

Behalve naar planeten kijkt MIRI ook naar andere kosmische objecten, zoals veraf gelegen sterrenstelsels en zwarte gaten. Sterrenkundigen hopen zo meer te leren over het ontstaan van het heelal.

Opvolger van de Hubble ruimtetelescoop

De James Webb ruimtetelescoop is de opvolger van de befaamde Hubble ruimtetelescoop die de wereld versteld deed staan met zijn spectaculaire ruimtefoto’s.

De opnames van James Webb zullen die van Hubble ruimschoots overtreffen in kwaliteit, zo is de verwachting. Wetenschappers zien de komst van de nieuwe telescoop als een enorme sprong voorwaarts in de sterrenkunde.

Tot nu toe verloopt de ruimtereis voorspoedig. De telescoop stevent probleemloos op zijn doel af. En een stukje Dwingeloo vliegt mee.

Op deze website van de NASA kun je precies zien waar de telescoop zich bevindt en hoe de reis vordert.

Nieuws

menu