Deze herfst staat in de top-10 van zachtste herfstseizoenen. Zonnig was het ook, al kwamen Drenthe en Groningen er bekaaid van af

Shutterstock.

De herfst van 2021 staat in de top-10 van zachtste herfstseizoenen sinds 1901. Dat meldt het KNMI. De gemiddelde temperatuur in ons land was 11,6 graden. Dat is 0,7 graden hoger dan het langjarig gemiddelde.

De herfstmaanden september, oktober en november waren alle drie zachter dan normaal.

Weinig zon in het Noorden

De herfst was ook zonnig, al kwam het Noorden er bekaaid vanaf. Gemeten over heel Nederland kwamen we uit op 370 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 349 uur. Maar in de noordelijke provincies liet de zon zich juist minder zien dan normaal.

Het somberst was het op weerstation Eelde , dat slechts 316 zonuren noteerde. Het zonnigst was het in Beek met 419 uren zon.

Warm in Nieuw Beerta

Deze herfst telde 22 warme dagen. Dat zijn er 8 meer dan normaal. Ze vielen alle drie in september. De Bilt noteerde 3 zomerse dagen (max. temperatuur 25 graden of hoger) tegenover 2,1 normaal.

De hoogste temperatuur werd gemeten in Nieuw Beerta . Daar tikte de thermometer 28,5 graden aan.

Twee vorstdagen

De eerste vorst in De Bilt werd gemeten op 22 november. Deze herfst telde slechts 2 vorstdagen (min. temperatuur beneden de 0 graden) tegenover 6 normaal. Woensdrecht kreeg de laagste temperatuur voor de kiezen. Daar daalde het kwik op 27 november tot min 4,2 graden.

Vrij droog

Landelijk viel er gemiddeld 193 millimeter neerslag tegen 222 millimeter normaal. In Beek was het met 84 millimeter het droogst. Het natst was het in Wijk aan Zee met 290 millimeter.

Bekijk hier de actuele weerberichten voor Drenthe en Groningen (en lees hoe we regen en natte sneeuw krijgen).

Nieuws

menu