Deze leerlingen van De Nieuwe Veste in Coevorden bedenken idee voor verticaal planten en winnen wedstrijd voor beste klimaatplan

Maud Benjamins, Jara Mol, Pleun Leistra en Anouk Jonker Foto: IVN

Maud Benjamins, Jara Mol, Pleun Leistra en Anouk Jonker van De Nieuwe Veste in Coevorden hebben met hun idee van verticaal planten een landelijke klimaatwedstrijd gewonnen.

Bij de wedstrijd kregen zo’n 300 leerlingen van negen technasiumscholen in Groningen, Friesland en Drenthe van provincies, waterschappen en IVN de opdracht om een gebied in hun omgeving zo in te richten dat het bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, maar waarin ook de biodiversiteit wordt vergroot en groene energie kan worden opgewekt.

Verticaal planten tegen wateroverlast en hittestress

Maud, Jara, Pleun en Anouk bedachten een manier om wateroverlast en hittestress tegen te gaan door verticaal te gaan planten. Door op de constructies ook nog zonnepanelen te monteren kan energie opgewekt worden.

En zelfs aan de biodiversiteit werd gedacht. ,,Het feit dat dit groepje insecten als stakeholders zag, kon de jury wel waarderen. Ze gaven dan ook duidelijk aan dat er allemaal verschillende beplanting gebruikt zou kunnen worden”, meldt het IVN.

‘Grote impact begint met iets kleins’

Volgens het IVN geven opdrachtgevers de jongeren via dit project in het voortgezet onderwijs een stem.

,,Ook werden de leerlingen aan het denken gezet en kregen ze inspiratie via een webinar met Trashpacker Tijmen Sissing. Hij startte in zijn eentje acties om afval op te ruimen. Daarmee creëerde hij een beweging die zich over de hele wereld heeft verspreid. Hij liet zien dat grote impact vaak begint met iets kleins en maakte de jongeren duidelijk dat ook zij een verschil kunnen maken met hun oplossingen. Dat zien we terug in het winnende idee.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu