Deze robot (die lijkt op Noo-Noo van de Teletubbies) schrobt de vloer in Smilde

Hein Dolstra, zoon van Tieme, is bezig met het ‘mappen’ van de robot, waarbij het schoon te maken oppervlakte in kaart wordt gebracht. Op de achtergrond krijgen bewoners uitleg van Tieme (links) en Richard (tweede van rechts). Foto Jaspar Moulijn

Het is een van de nieuwste uitvindingen in de schoonmaakwereld: een robot die vloeren schrobt. In Smilde is zo’n machine sinds deze week te bewonderen.

De bewoners van zorgcentrum en appartementencomplex ‘t Beurtschip in Smilde komen nieuwsgierig dichterbij als ze de merkwaardige rode machine - inclusief zwaailicht - door de gangen zien glijden. Het lijkt wel een rode, iets rondere versie van Noo-Noo, de kruising tussen huisdier en stofzuiger uit de Teletubbies. Maar dan zonder zuigslang.

Het is de RA 660 Navi

Wat de bewoners daadwerkelijk zien, is de RA 660 Navi: een hypermoderne reinigingsrobot die vanaf deze week helemaal uit zichzelf de vloeren in de lange gangen schoonmaakt. „In het Noorden heeft alleen Google in Delfzijl ook zo’n ding”, glundert Tieme Dolstra, eigenaar van Schoonmaakservice TDS. „Ik wist het ook niet, maar wij blijken het eerste lokale schoonmaakbedrijf in de Benelux met een robot die vloeren schoonmaakt. In totaal zijn er nog maar een stuk of twintig verkocht.”

Dolstra heeft goede redenen voor de aanschaf van drie gloednieuwe robots. „Ons bedrijf kan nog steeds groeien, maar we kunnen simpelweg geen mensen vinden en moeten nee verkopen aan nieuwe klanten. Wij zijn al een tijdje op zoek naar allerlei oplossingen voor dit probleem, vandaar deze aanschaf.”

De schoonmaker hoeft straks alleen maar op start te drukken

Werknemers van TDS hoeven niet bang te zijn dat ze vervangen worden. „Het is een aanvulling. De robot neemt veel werk uit handen, waardoor de schoonmakers meer tijd hebben voor andere klussen. Alleen al in dit gebouw gaat het om 4.600 vierkante meter vloeroppervlakte, verdeeld over verschillende verdiepingen. De schoonmaker hoeft straks alleen maar op start te drukken en kan dan verder met een andere klus.”

Richard Broekhuizen levert de robot aan TDS. Hij werkt voor groothandel Abeco Holland, de importeur van fabrikant Cleanfix. „Als mensen de robot zien, denken ze vaak meteen aan die kleine, geautomatiseerde grasmaaiers die je tegenwoordig veel in tuinen ziet. Maar dit is techniek van een heel andere orde, het is niet te vergelijken.”

Navigatiesysteem onderscheidt met laser obstakels en muren

Zo heeft de grasmaaier touwtjes langs de rand van het gras nodig om bij te kunnen sturen, legt Broekhuizen uit. „Deze robot doet dit allemaal zelf. Het navigatiesysteem maakt gebruik van laser om obstakels en muren te onderscheiden. Er zitten sensoren op, zodat hij niet van de trap valt bijvoorbeeld. Als hij een persoon of ander obstakel tegenkomt, gaat hij onmiddellijk stilstaan, door zijn veiligheidsschild. Dan zoekt hij eerst een route om het obstakel heen, of keert om en gaat elders verder. Op een later moment keert de robot terug naar dezelfde plek om het nog eens te proberen.”

‘Je zou er mooie middenklasse-auto van kunnen kopen’

Dolstra knikt. Volgens de ondernemer is de robot een uitkomst voor de schoonmaakindustrie en is het een kwestie van tijd voordat robots als deze overal in Nederland de vloeren schoonmaken in ziekenhuizen en sportzalen. „Zo’n robot is niet goedkoop, je zou er een mooie middenklasse-auto van kunnen kopen. Voor ons als bedrijf een hele investering, daar heb ik wel een paar nachtjes goed over nagedacht. Maar wij willen blijven innoveren en ik denk dat dit er op lange termijn zeker uit kan.”

Zijn zoon Hein leert op dit moment hoe je de robot gereed maakt voor gebruik, door de gehele oppervlakte van de vloer die schoon moet in te voeren met een computer. Dat wordt ‘mappen’ genoemd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu