Deze week in... 1825 | Het lichaam van Izakje uit Nijeveen wordt anderhalve maand na de watersnoodramp van 1825 op een akker aangetroffen

Het kanon op de Zuiderzeedijk bij Blankenham. Bij hoog water werd het afgeschoten. Drie keer schieten betekende kritiek.  Bij vier schoten was er een doorbraak. In 1825 mochten de vier schoten niet meer baten. Vluchten ging niet meer.

Het kanon op de Zuiderzeedijk bij Blankenham. Bij hoog water werd het afgeschoten. Drie keer schieten betekende kritiek. Bij vier schoten was er een doorbraak. In 1825 mochten de vier schoten niet meer baten. Vluchten ging niet meer. Foto: Martijn Bijzitter

In de serie Deze week in... blikken we terug op historische gebeurtenissen of belangrijke nieuwsberichten in Drenthe. Deze keer: het lichaam van Izakje de Vries (24) uit Nijeveen wordt anderhalve maand na de watersnoodramp van 1825 op een akker aangetroffen.

Maar liefst 38 dagen dobberde ze rond: het lichaam van Izakje de Vries. Al die tijd was de 24-jarige vrouw vermist. Want in 1825 vindt in Zuidwest-Drenthe een vergelijkbare catastrofe plaats als de watersnoodramp van 1953 in Zeeland, die eerder dit jaar uitgebreid herdacht werd.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's