Diabetespatiënten slaan alarm: hypo’s als gevolg van tekort aan sensoren

De moeilijk verkrijgbare sensoren zijn bedoeld voor onder meer deze insulinepomp, de MiniMed 640G.

Er is in Nederland een tekort aan sensoren voor diabetespatiënten. Zij krijgen hypo’s en hypers omdat hun suikerspiegel niet goed kan worden gemeten.

Dat wordt bevestigd door onder meer de Diabetesverenging Nederland (DVN) en maker Medtronic. De Emmer diabetespatiënt Marc Hindriks wacht al bijna drie weken op nieuwe sensoren en heeft begin deze week ten einde raad maar het Scheperziekenhuis in zijn woonplaats in de arm genomen. ,,Die hebben mij bij Gods gratie een sensor gegeven.’’

De sensoren worden gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Medtronic, dat in Eindhoven een Nederlandse vestiging heeft. Uit een brief van Medtronic aan de Diabetesverenging Nederland blijkt dat de leveringsproblemen te maken hebben met een toegenomen vraag naar het product. En dat is weer het gevolg van nieuwe vergoedingssystemen in Europa, waardoor de sensoren voor een groter publiek binnen handbereik liggen.

Sensoren zijn nodig voor werking van insulinepomp

De zogenoemde Enlite-sensoren worden gebruikt in combinatie met een insulinepomp. Die pomp zorgt voor de aanvoer van insuline op die momenten dat de diabetes-patiënt die nodig heeft. Het systeem vervangt het vroegere bloedprikken. Marc Hindriks (42) zegt dat hij als gevolg van het ontbreken van sensoren al enkele hypo’s en hypers heeft gehad. ,,Dat gebeurt als je suikerspiegel onder of boven een bepaalde waarde komt’’. In de meeste gevallen helpt het dan om snel sinaasappelsap te drinken of druivensuiker te eten, om te voorkomen dat je bewusteloos raakt.

Volgens Hindriks is de klantenservice van Medtronic overbelast. ,,De keren dat ik ze wel te pakken kreeg beloven ze me steeds dat de bestelling eraan komt. Maar dat gebeurt vervolgens niet. ’’ Via Twitter heeft hij ook contact gezocht met de Amerikaanse hoofdvestiging, maar ook dat helpt niet. Hindriks heeft over een paar dagen weer nieuwe sensoren nodig.

‘Medtronic heeft zijn zaakjes niet op orde’

In de brief stelt Medtronic dat de productie van de sensoren verhoogd is maar dat de leveringsproblemen nog wel tot begin volgend jaar kunnen duren. Vanwege de overbelasting van de klantenservice is ook die afdeling uitgebreid. Medtronic zegt voorrang te geven aan bestaande patiënten, maar de Diabetes Vereniging roept haar leden op veel eerder dan voorheen nieuwe sensoren te bestellen. ,,Medtronic heeft zijn zaakjes duidelijk niet op orde. Nieuwe patiënten zijn de dupe, maar het het is zelfs de vraag of bestaande patiënten geen last gaan ondervinden’’, zegt directeur Olof King van de DVN. Maar voor Marc Hindriks is dat geen vraag meer.

‘Nieuwe patiënten moeten langer zelf prikken’

Volgens woordvoerder Marcel Pater van het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn de de problemen met de levering bekend, maar vallen ze in ieder geval in Emmen mee. ,,Deze specifieke glucosesensoren worden door een kleine 3% van onze diabetespatiënten gebruikt. Van een deel van deze patiënten horen wij dat zij de sensoren gewoon geleverd krijgen. Patiënten die de sensoren voor het eerst gebruiken moeten hier langer op wachten. Dat is vervelend maar levert geen gezondheidsproblemen op. Nieuwe gebruikers moeten langer zelf prikken.’’

Medtronic wil alleen per e-mail reageren. Daar kwam het dinsdag niet aan toe. Op haar website staat informatie voor diabetes-patiënten. Het bedrijf kwam een paar weken geleden ook in het nieuws toen het aankondigde de fabricage van een bepaald type insulinepomp stop te zetten. Daar maken in Nederland 70 mensen gebruik van. Van de sensoren waar het nu om gaat maken honderden mensen gebruik.

De Enlite glucosesensor vormt een onderdeel van het zogeheten Continue Glucose Monitoring-systeem (CGM) voor de MiniMed Veo, MiniMed 640G insulinepompen, Guardian Connect en iPro van Medtronic.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu