Dick Rienstra (1941-2021) was in Bassie en Adriaan de jeugdheld van generaties. Door adjudant Van der Steen wilden we allemaal bij de politie

Met het overlijden van acteur Dick Rienstra (1941-2021) verdwijnt een jeugdheld van het toneel. Door adjudant Van der Steen, bekend van Bassie en Adriaan, wilden generaties kinderen bij de politie.

Dick Rienstra vertolkte in Bassie & Adriaan de rol van adjudant Van der Steen.

Dick Rienstra vertolkte in Bassie & Adriaan de rol van adjudant Van der Steen. Foto: ANP/HH

Toen wij op zaterdagochtend in alle vroegte voor de tv kropen, hadden we nog nooit van 'anime' - dat zijn Japanse animaties - gehoord. Ja, er was Alfred Jodocus Kwak. En Nils Holgersson, natuurlijk. Maar Pokémon was nog ver weg. En vloggen? YouTube? Pardon?

Het was de overzichtelijke tijd waarin we astronaut wilden worden. Of profvoetballer. Brandweerman. En, misschien wel vooral, politie-agent.

Sommige mensen kruipen in een pak en raken vergroeid met hun rol. Dat gold bij uitstek voor de op 4 juli overleden Dick Rienstra, die in Bassie en Adriaan de rol van inspecteur (later adjudant) vertolkte. (Omdat de serie De verdwenen kroon zich grotendeels afspeelde op een bureau van de Rijkspolitie, werd Van der Steen adjudant. De Rijkspolitie kende de rang van inspecteur niet.)

Liefdesverklaring

De in Assen geboren Rienstra was bij talloze tv-producties betrokken. Met zijn warme stem was hij ook de voice-over voor radio- en televisiecommercials. Maar brieven van fans waren vrijwel altijd afkomstig van Bassie en Adriaan-liefhebbers.

Ik was daar zelf één van. Het was de zomer van 2002. Een kennis woonde in Vianen. Toen hij eens tussen neus en lippen opmerkte dat adjudant Van der Steen twee deuren verderop woonde, wist ik: dit is mijn kans. Van de inhoud van mijn schrijfsel weet ik niet veel meer, maar het moet een soort liefdesverklaring geweest zijn.

Een week later lag er een brief op de deurmat. De acteursfoto met handtekening kreeg een mooi plekje aan de muur. Maar de handgeschreven brief - twee kantjes - veroorzaakte de meeste opwinding.

Adjudant Van der Steen schreef dat hij nog steeds maar moeilijk kon geloven dat hij zo’n indruk had gemaakt op kinderen, hoewel hij op straat talloze keren was aangeklampt door bewonderaars.

‘Het was een echte politiebaas’

Hij had zelf geen flauw idee waarom hij na al die jaren nog steeds zo razend populair was. Wij wel. Een kleine bloemlezing van Bassie en Adriaan-sympathisanten op dit retroforum .

‘Hij zag er door zijn grijze haren uit als een ervaren adjudant die al van alles had meegemaakt.’

‘Hij straalt autoriteit uit. Dick vertelde dat hij zelfs voor echte politieman werd aangezien, gewoon door zijn blik en houding’

‘Adjudant van der Steen was iemand waar je als kijker respect voor had. Het was een echte politiebaas.’

En: ‘Ik durf te wedden dat mocht de adjudant door een andere acteur zou zijn gespeeld, hij nog niet eens half zo goed was geweest als Dick’

Toen ik het met collega M. praatte over adjudant Van der Steen, zei hij dat hij ooit ook een ode had geschreven aan zijn jeugdheld. Dat was voetballer Mario Been. Het magere antwoord dat hij collega M. kreeg? Of hij de volgende keer niet wilde vergeten een postzegel bij te sluiten voor de brief terug.

Verschil moet er zijn. Had collega M. maar geen profvoetballer, maar een politieman als jeugdheld moeten hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu