Dick en Joke van Leeuwen uit Emmen kregen corona en werden samen op een kamer verpleegd: 'Dat we bij elkaar konden liggen, is grandioos'

,,Het gaat heel langzaam weer vooruit”, zegt Dick van Leeuwen (78) vanaf zijn bed op de Covid-afdeling van verpleeghuis De Horst in Emmen. Dick en zijn vrouw Joke (78) zijn allebei zwaar ziek geworden van het coronavirus. Het echtpaar uit Emmen lag wekenlang samen op een kamer, eerst in het ziekenhuis en daarna in De Horst.

Dick en Joke van Leeuwen samen op een verpleegkamer in het Scheper Ziekenhuis.

Dick en Joke van Leeuwen samen op een verpleegkamer in het Scheper Ziekenhuis. Foto: Eigen foto.

,,Dat we bij elkaar konden liggen, dat is toch grandioos. Niet in hetzelfde bed, maar toch samen.” Zijn vrouw Joke mocht onlangs naar huis. Dick is nog niet voldoende hersteld om terug te gaan naar hun woning in de wijk Bargeres. De Emmenaar kreeg 17 oktober flinke koorts en werd positief getest op corona. Twee dagen later zijn vrouw ook. 22 oktober verslechterde hun toestand en moesten ze met spoed naar het ziekenhuis.

Steun aan elkaars nabijheid

,,Het voelde direct al anders dan een gewone griep . Je bent de hele controle kwijt. Het virus bepaalt wat je kan en wat je niet kan. Je hebt zelf niets te vertellen. Mijn vrouw en ik hebben bijna drie weken samen op een kamer gelegen. We zijn 53 jaar getrouwd en hebben samen veel lief en leed meegemaakt, vooral heel veel lief. Dan ben je zuinig op elkaar.” Dat de mogelijkheid er was om zowel in het ziekenhuis als in De Horst op dezelfde kamer te worden verpleegd, vindt Dick fantastisch. ,,Je hebt toch steun aan elkaars nabijheid.”

Zuurstof toegediend

De Emmenaar is zeer te spreken over de verzorging in het Scheper Ziekenhuis en verpleeghuis De Horst. ,,In het ziekenhuis ben je om te genezen. Hier werk ik aan mijn herstel. Ik krijg nog steeds zuurstof toegediend. Verplegend personeel helpt je aan alle kanten. Ze doen alles wat je maar wilt. Daar neem ik mijn petje voor af. Wat ze allemaal voor me doen, geweldig. We hebben ook veel steun van onze zoon en dochter. Vooral onze dochter, die vlak in de buurt woont, doet heel veel voor ons.”

Samen met de fysiotherapeut van De Horst probeert Dick weer op de been te komen, vertelt hij. ,,Vanmiddag hebben we een stukje in de gang gelopen. Na een meter of vijf was de accu leeg.” Toch is hij optimistisch. ,,Ik voel dat het steeds iets beter gaat. Daar hou ik me aan vast. Als je ouder wordt, kun je steeds minder. Het is ook de vraag of ik weer de oude word. Maar er blijven zoveel dingen over wat het leven de moeite waard maakt, maar je moet het wel zien. Je leert gewoon van hele simpele dingen te houden.”

Hoe goed de verzorging ook is, de Emmenaar verlangt naar zijn huis. ,,Joke en ik bellen elkaar een paar keer per dag. Het begint direct in de ochtend al. Dan vraagt ze: ‘Hoe heb je geslapen? Knap je al een beetje op?’ Ik hoop dat we weer heel snel samen thuis kunnen zijn.”

Medewerkers hebben bewust voor Covid-afdeling gekozen

De Covid-afdeling in De Horst in Emmen, waar de Emmenaar nu wordt verpleegd, is cruciaal gebleken voor de coronazorg. Zeker in de tweede golf waarin het coronavirus ook in de regio hard heeft toegeslagen, zijn de extra bedden hard nodig. ,,Zonder deze afdeling was het ziekenhuis zo volgestroomd dat er geen patiënten meer opgenomen konden worden”, zeggen verpleegkundige Yvette Toenhake en locatiehoofd Rika van Klinken.

De revalidatie-afdeling van Treant-locatie De Horst in Emmen is tijdens de eerste corona-uitbraak in het voorjaar ingericht als Covid-afdeling om de ziekenhuizen in de regio te ontlasten. Maximaal veertig patiënten kunnen er verpleegd worden. Aan het begin van de maand lagen alle kamers vol. ,,Nu wordt het iets rustiger en kan er weer worden afgeschaald”, zegt Van Klinken. Verpleeghuizen Maartenshof in Groningen en Anholt in Assen hebben een vergelijkbare corona-afdeling.


In De Horst komen onder meer coronapatiënten uit de ziekenhuizen, die nog onvoldoende hersteld zijn om naar huis te gaan. Ook liggen er coronapatiënten die te ziek zijn om thuis te blijven. ,,We kunnen bijna hetzelfde bieden als het ziekenhuis”, vertelt verpleegkundige Toenhake. ,,De patiënten kunnen sondevoeding krijgen en infuustherapie. Wij kunnen maximaal vijf liter zuurstof geven. In het ziekenhuis kunnen ze meer zuurstof geven, omdat ze speciale apparatuur hebben. Dat is het belangrijkste verschil.”

Volgens locatiehoofd Van Klinken is er een nauwe band met het Scheper Ziekenhuis van Treant. ,,We hebben korte lijntjes met de longartsen. De samenwerking gaat heel goed. Doordat wij patiënten over kunnen nemen, blijft het voor het ziekenhuis behapbaar.” Van Klinken zegt dat op de Covid-afdeling ongeveer veertig verpleegkundigen, verzorgenden en schoonmaakmedewerkers werken. ,,Wat heel bijzonder is, is dat het allemaal mensen zijn die bewust gekozen hebben voor deze afdeling. Dat maakt dat het personeel heel gemotiveerd is.”

In tegenstelling tot bij de eerste golf mogen patiënten nu wel bezoek ontvangen. ,,Wat meespeelde, is dat de verpleeghuizen toen helemaal dichtgingen voor bezoek. We konden ook geen uitzondering maken voor de Covid-afdeling. Nu laten we bezoek wel toe. We begeleiden ze naar de afdeling en helpen ze in beschermende kleding. Dat kost personeel, maar we vinden het wel heel belangrijk.”

Normaal verblijven op de revalidatie-afdeling vooral mensen die een knie- of heupoperatie hebben ondergaan. ,,Die weten van te voren wat hun te wachten staat. Bij corona is dat heel anders. Het komt totaal onverwacht. De mensen krijgen heel wat voor hun kiezen.”

Afscheid nemen

In De Horst liggen ook coronapatiënten die niet meer beter kunnen worden. ,,Familieleden van stervende patiënten blijven soms dag en nacht. Daar zorgen we goed voor. Afscheid kunnen nemen van een dierbare, is natuurlijk ontzettend belangrijk. We hadden ook een patiënt van wie de echtgenote in het ziekenhuis kwam te overlijden. Wij hebben geregeld dat deze meneer nog afscheid kon nemen van zijn vrouw.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu