Roll-Royce's en Bentley's zoeven door Groningen en Drenthe naar Gees: 'Die zwarte daar was van de Sjah van Perzië'

Een uurtje later dan verwacht, maar toen de ruim twintig Rolls-Royce’s en Bentley’s het terrein in Gees opreden, stond er ook wat. ,,Die zwarte daar was van de Sjah van Perzië.’’

In het weiland aan de rand van Gees staat voor een kapitaal aan auto's.

In het weiland aan de rand van Gees staat voor een kapitaal aan auto's. Foto: Boudewijn Benting

Rijden kun je eigenlijk niet noemen. Deze auto’s zoeven. Statig, sjiek en luxueus. Met lederen fauteuils, exotisch hout in het dashboard. En onder de enorme motorkop acht cilinders, elk goed voor bijna 1000 cc. Dan lijkt een vermogen van 250 of 300 pk niet overdreven veel, maar deze auto’s hoeven niet te zweten om hun gewicht van bijna 3000 kilo vlot van de plek te krijgen.

‘De vorige stop duurde gewoon wat langer’

De afdelingen Noord en Oost van De Mascotte, een vereniging van eigenaren van de klassieke Britten, deden zondag Groningen en Drenthe aan. In optocht reden ze via binnenwegen van Veendam naar Gees. Het uur vertraging had volgens noordelijk organisator én actief lid Wobbo Hopman uit Stadskanaal niets met autopech van doen. ,,Nee hoor, de vorig stop duurde gewoon wat langer.’’ Dorstig weer, en niet alleen voor de bolides.

In Gees was het nodige publiek afgekomen op de bijzondere en heel grote auto’s. Iconische namen als Silver Shadow, Corniche, Silver, Spirit, Silver Spur keurig naast elkaar. Een donkerblauwe klassieker hoort eigenlijk niet in het rijtje thuis. Hopman: ,,Dat is een Daimler, verpakt in een carrosserie van de firma Hooper, die ook door Rolls-Royce werd gebruikt.’’

En dan is er nog een voertuig dat opvalt tussen de redelijk hoekige vormen: een zwarte coupé, fors maar o zo elegant. ,,Die zwarte daar? Die was van de Sjah van Perzië. Is nu helemaal gerestaureerd en is weer als nieuw’’, zegt Hopman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu