Dieren als grasmaaier in Emmen

Koeien op een bedrijventerrein in Klazienaveen. Foto DvhN

De koeien en schapen die her en der in Emmen als grasmaaier dienen, doen het zo goed dat de gemeente Emmen ze permanent in dienst wil nemen.

De koeien en schapen die her en der in Emmen als grasmaaier dienen, doen het zo goed dat de gemeente Emmen ze permanent in dienst wil nemen.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt daarom de raad om een bedrag van 150.000 euro beschikbaar te stellen. Dat geld is nodig om vijf jaar lang een afrastering te plaatsen die moet voorkomen dat de dieren buiten hun territorium opduiken.

Voordelen
Daar staat tegenover dat dankzij de natuurlijke begrazing de gemeente Emmen een hoop geld kan besparen op het normale onderhoud. Binnen de gemeente zijn er in de openbare ruimte veel aaneengesloten ruige grasvelden en braakliggende bedrijventerreinen die beheerd en onderhouden moeten worden. Dat gebeurde veelal door derden. Dankzij de schapen en koeien kan er flink op die onderhoudskosten worden bezuinigd.

De gemeente Emmen ziet nog een ander voordeel: met de natuurlijke begrazing wordt de openbare ruimte op een duurzame wijze beheerd, ‘die in de beleving van de burgers een meerwaarde heeft ten opzichte van het traditioneel maaien en ruimen'. Met andere woorden: het is leuker om naar een grazend en mekkerend schaap te kijken dan het lawaai van een motormaaier aan te moeten horen.

Werkgelegenheid
Hoewel er wordt bespaard op de onderhoudskosten, zien burgemeester en wethouders toch een toename van de werkgelegenheid – en niet alleen van dieren. Voor de levende have is immers dagelijkse controle en verzorging nodig. Die taken worden opgepakt door de boeren die verantwoordelijk zijn voor de begrazing. Die pachten het terrein straks van de gemeente.

Tijdspanne
Emmen heeft om twee redenen gekozen voor een periode van vijf jaar. Ten eerste is die tijdspanne nodig om een goed beeld te krijgen van de invloed van begrazing op de biodiversiteit en de acceptatie door de burger. De tweede reden is dat er door partijen flink geïnvesteerd moet worden en vijf jaar nodig is om de aanloopverliezen te compenseren.

Eerder al liet Emmen koeien grazen op industrieterreinen in Emmen, Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam. Onduidelijk is nog op welke plekken de schapen en koeien nu gaan grazen. Wel is het zeker dat er vanaf het tweede jaar mogelijk meer locaties bijkomen. Die moeten dan ook allemaal van hekken worden voorzien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu