Diever op Dreef ligt op schema. Miljoenen kostende make-over van dorpscentrum is deze herfst klaar

Straatmakers bezig in de Kloosterstraat. Op de achtergrond is het voormalige gemeentehuis aan de Brink zichtbaar. Foto: Gerrit Boer

Diever op Dreef ligt voorbeeldig op schema. Naar verwachting kan het heringerichte centrum van het dorp nog dit jaar in gebruik worden genomen.

,,Het project is inmiddels voor 90 procent afgerond”, laat een woordvoerder van de gemeente Westerveld weten.

De enige tegenvaller tot dusver was volgens haar de vondst van ‘een lichte loodverontreiniging’ in de Peperstraat. De grond daar is intussen gesaneerd. Komt er in het vervolg niets ingrijpends tussen, dan levert de aannemer het project in de loop van de herfst op.

Nieuw beeldmerk van Diever

Diever op Dreef is de naam van het miljoenenproject dat het dorpshart een grondige make-over laat ondergaan. Vorig jaar mei werd het startsein gegeven. Wethouder Henk Doeven onthulde bij die gelegenheid aan het Moleneinde, bij de dorpsentree aan de kant van Dieverbrug, een meters hoog bouwbord. Daarop prijkt ook een gestileerde D: het nieuwe beeldmerk van Diever.

De openbare ruimte in het hart van Diever was dringend toe aan vernieuwing. De bedachte make-over is bedoeld om het centrum opener, moderner, duurzamer én sfeervoller te maken. Daarbij zijn bussen niet langer welkom en moet een blauwe zone het parkeren in goede banen leiden. Nieuwe, nostalgische straatverlichting dient om de sfeer in het oude centrum te verhogen.

Er zijn diverse praktische ingrepen aan het programma toegevoegd, zoals de verharding van het parkeerterrein op de Marktbrink.

Projectgroep, met daarin inwoners en ondernemers

Net als Havelte, waar het dorpscentrum al een opwaardering kreeg, mocht ook Diever van de gemeente Westerveld eerst zelf een ontwerp maken. Circa tweeënhalf jaar heeft een projectgroep, met daarin inwoners en ondernemers, hieraan gewerkt, al pratend en schetsend met elkaar. De gemeente legde daarna 1,75 miljoen euro op tafel, geld dat de raad eerder voor de make-over opzij had gezet.

De gemeentewoordvoerder legt uit dat dit budget inmiddels is verhoogd. Nu in Diever toch de schop de grond in moest, is dat gecombineerd met onder meer groot onderhoud aan wegen als de Kloosterstraat, Vlasstraat, Kasteel en Dwarsdrift. ,,En met de herinrichting van de directe omgeving van Stad & Esch en de aanpak van de riolering in de Hoofdstraat. Het geld is daarnaast bedoeld voor de locatie Dingspilhuus .”

Budget verhoogd tot drie miljoen

Het Dingspilhuus, het oude dorpshuis van Diever, is in december gesloopt. Veel van de activiteiten zijn verhuisd naar het nieuwe Hart van Diever , dat tegen scholengemeenschap Stad & Esch aan is gebouwd. Op de plek van het Dingspilhuus komt een beperkt aantal woningen. In de directe omtrek vraagt ook de openbare ruimte om een nieuw gezicht.

Met het oog op al deze extra werkzaamheden heeft Westerveld de zak geld aangevuld tot een slordige drie miljoen.

Bij Diever op Dreef is Otten Infra uit Wapse de hoofdaannemer. De woordvoerder van de gemeente legt uit dat het bedrijf op dit moment onder meer aan het werk is op en rond de Brink, midden in het dorp. ,,En aan de Ten Darperweg (richting Wapse, red.) is binnenkort de nieuwe bushalte klaar.”

Centrum toegankelijk in toeristenseizoen

Over een week of drie trekt de aannemer zich tijdelijk terug uit Diever. Net als vorig jaar zijn er tijdens het toeristenseizoen zo min mogelijk wegen opgebroken in het dorp, ook al is vanwege de coronacrisis nu moeilijk te voorspellen wat Diever qua bezoekersaantallen kan verwachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu