'Digitale receptie' helpt camping in Lheebroek om ondanks coronacrisis toch open te zijn (maar voorlopig alleen voor campers)

We moeten voorlopig dus uit elkaars buurt blijven. Anderhalve meter op z’n minst. Wim en Janneke Klaassen van de Meistershof in Lheebroek halen er hun schouders over op. Social distancing? Hun camping was er al klaar voor. Met dank aan de ‘digitale receptie’.

Janneke en zoon Alfred Klaasen bij de 'digitale receptie'.

Janneke en zoon Alfred Klaasen bij de 'digitale receptie'. Foto: Gerrit Boer

Wie het terrein van de Meistershof oprijdt, richting de slagboom, ziet rechts van de weg de receptie. In dit gebouwtje is nog niet zo lang geleden een zuil geplaatst, met bovenaan een display. Met een paar simpele vingerbewegingen kunnen vers gearriveerde gasten in dit scherm zelf hun verblijfsduur en een staanplek kiezen.

En betalen? Bij het pinapparaat, dat achter de zuil aan de wand is geschroefd. De slagboom opent zich daarna vanzelf. Een kind kan de was doen.

Toen ze hun digitale receptie bestelden, zagen de Klaassens die als ideaal voor de rustiger periodes. Voor de wintermaanden met name, als alleen camperaars de Meistershof opzoeken. Maar ook voor dagen dat ze zelf even het terrein af moeten om een boodschap te doen.

‘Toegevoegde waarde die wij nooit hadden kunnen bedenken’

Maar nu het coronavirus de wereld in zijn greep houdt en afstand houden overal het motto is, blijkt de zuil zowaar een gouden greep. ,,Hij heeft nu opeens een extra toegevoegde waarde die wij nooit hadden kunnen bedenken”, lacht Janneke Klaassen. Gasten kunnen zonder tussenkomst van de uitbaters veilig het terrein op. Ook de Klaassens zelf lopen veel minder risico op besmetting.

Door de coronacrisis zijn veel hotels al sinds half maart dicht. Voor de campings, waar 1 april als seizoenstart geldt, leek er op dat moment nog geen vuiltje aan de lucht. Wat zou kamperen, mits op voldoende afstand van buren, voor kwaad kunnen?

Campings kunnen open, maar sanitair moet dicht

Inmiddels hebben Zeeland en Noord- en Zuid-Holland hotels, maar ook campings en vakantieparken, verplicht voorlopig dicht te blijven. Een week geleden bepaalden de noordelijke Veiligheidsregio’s dat in Friesland, Drenthe en Groningen campings, vakantieparken en jachthavens desgewenst wél open konden. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchegelegenheden evenwel dienen tot nader order op slot te blijven.

De Meistershof besloot tot 1 mei dicht te blijven voor de ‘gewone’ kampeerders. Maar camperaars zijn nu al welkom; de camping telt 25 plaatsen voor kampeerwagens. Die staan in Lheebroek ver genoeg uit elkaar. En veel ervan hebben alle sanitair aan boord. De camping van de familie Klaassen telt ook nog eens een aantal plekken met privé-sanitair. De digitale receptie heeft tenslotte de doorslag gegeven om (deels) toch aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Drie boekingssysteem die synchroon lopen

Een aantal andere campings en vakantieparken volgde dezelfde overwegingen om toch per 1 april open te kunnen. De Meistershof is niet de allereerste camping met digitale receptie. ,,Al is die van ons wel extra bijzonder”, vertelt Janneke Klaassen. ,,Het systeem om via de zuil in de receptie te boeken loopt synchroon met ons eigen reserveringssysteem en met de reserveringen die mensen thuis online doen.”

De Meistershof zocht er de samenwerking voor met drie gespecialiseerde bedrijven, waaronder Parkingware uit Gieterveen. ,,Dankzij Parkingware hebben we hier ook al vijftien jaar kentekenherkenning bij de poort.” Zijn de kentekenplaten van een auto of camper beschadigd, dan biedt de toegezonden QR-code uitkomst. De chauffeur houdt de code onder de speciale QR-lezer en de slagboom van de Meistershof gaat alsnog omhoog.

Al voorop met riool en glasvezel

De camping in Lheebroek is nooit voorzichtig geweest met technische innovaties. Wim Klaassen: ,,We waren ooit de eersten die spaarlampen namen. Toen Janneke en ik in Amerika hadden gezien hoe campings daar van riool waren voorzien, lieten we dat hier ook aanleggen.” En jaren voordat glasvezel zou worden uitgerold in de gemeente Westerveld zetten de Klaassens zelf al de schop in de grond. Met behulp van een straalverbinding zorgden ze voor hun eigen snel internet.

De digitale receptie past goed in dat rijtje, vinden ze zelf. Gevoel voor timing kan de Klaassens daarbij niet worden ontzegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu