Dinamo Fonds verdeelt 30.000 euro onder zes schaapskuddes in Drenthe

Het Drentse heideschaap. Foto: Marcel Jurian de Jong

Zes schaapskuddes in de provincie Drenthe krijgen elk 5000 euro van het Dinamo Fonds.

Het betreft de Holtinger Schaapskudde (Havelte), schaapskudde Het Stoomdal (Annen), schaapskudde Achtér ‘t Zaand (Dwingeloo), Stichting Schaapskooi Balloërveld (Balloo), schaapskudde Hijkerveld (Hooghalen) en en schaapskudde Dolsummerveld (Doldersum).

Het geld moet ten goede komen aan het welzijn van de heideschapen. Het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld inentingen, dierenarts, voer of het aanbrengen een afrastering (tegen wolven).

Fokcentra voor heideschapen

In totaal is 50.000 euro verdeeld onder tien schaapskuddes – samen goed voor 3600 heideschapen – in Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland en Limburg. Hun (3600 ) heideschapen begrazen 7000 hectare aan natuur -en heidegebieden en bestrijden daarmee de stikstofschade en versterken zo de biodiversiteit.

Daarnaast fungeren vier van de schaapskuddes als erkend fokcentrum voor het behoud van de heideschapenrassen in Nederland. In Drenthe gaat het om de Holtingers Schaapskudde en schaapskudde Hijkerveld, voor respectievelijk de Drentse -en Schoonebeeker heideschapen. Deze rassen zijn geregistreerd als kwetsbaar.

In 2022 kregen vijftien andere schaapskuddes, waaronder vier Drentse, al 92.000 euro uit het fonds.

Dinamo Fonds

Het Dinamo Fonds steunde recent 25 schaapskuddes van stichtingen en verenigingen met 142.000 euro. Hiermee werd het welzijn van 7600 zeldzame heideschapen gesteund, die 21.000 hectare aan natuurgebieden in de provincies Drenthe, Friesland Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg begrazen.