Directeur verpleeghuis over brandhaard en 13 doden in De Omloop in Norg: 'Dit is de meest dramatische gebeurtenis die ik heb meegemaakt'

Dertien coronadoden in twee weken tijd in De Omloop in Norg. ,,Dit is de meest dramatisch gebeurtenis die ik in mijn carrière heb meegemaakt”, zegt medisch directeur Inge Pesch.

Verpleeghuis De Omloop in Norg is zwaar getroffen door corona.

Verpleeghuis De Omloop in Norg is zwaar getroffen door corona. Foto: Archief DVHN/Marcel Jurian de Jong

Er lijkt geen einde aan te komen. In het verpleeghuis De Omloop in Norg overleed dinsdagnacht de dertiende bewoners aan corona. Meer dan de helft van de 24 bewoners met dementie is gestorven aan het virus en nog eens zeven zijn er mee besmet. Het heeft een enorme impact op het personeel, van wie ook vijftien positief zijn getest.

,,We staan er mee op en gaan er mee naar bed”, zegt medisch directeur Inge Pesch van Dignis, de overkoepelende instelling waar De Omloop onder valt. ,,Dit is de meest dramatisch gebeurtenis die ik in mijn carrière heb meegemaakt.”

Hulp personeel

De leiding van De Omloop zorgt voor begeleiding en hulp aan bezorgd personeel. Pesch: ,,Voor onze medewerkers is het een zware belasting. Sommigen waren angstig ook besmet te raken nadat zoveel collega’s positief zijn getest. Ze werken nu goed beschermd. Gelukkig zijn medewerkers van andere instellingen bijgesprongen die eerder ervaren hebben opgedaan met coronapatiënten.”

Het personeel krijgt hulp bij het opstarten en afsluiten van de dienst, zegt de medisch directeur. ,,De locatiemanager geeft drie keer per dag een update van de situatie. Daarnaast is er psychologische ondersteuning en ook ons maatschappelijk werk biedt hulp.”

Contact met familieleden

Artsen en verpleegkundigen onderhouden intensief contact met familieleden van de bewoners. Inge Pesch: ,,Ze komen langs en onder begeleiding mogen ze in beschermende kleding op bezoek bij hun vader of moeder. Sommige familieleden kiezen er voor niet te komen, omdat ze bang zijn ook besmet te raken. Wij vinden dat bezoek onder veilige omstandigheden kan. Je merkt inmiddels dat iedereen gemakkelijker met de situatie omgaat.”

De directie van Dignis heeft dinsdag uitgebreid gesproken met de Inspectie Gezondheidszorg over de situatie in Norg. ,,We hebben de inspectie bijgepraat en besproken dat we vanaf de eerste besmetting alle protocollen hebben gevolgd. We zijn druk bezig te onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. We hebben heel de zomer doorgewerkt om ons voor te bereiden op de tweede coronagolf. We hebben veel geoefend met materiaal en wat te doen als wij getroffen worden. De realiteit is een stuk weerbarstiger.”

Vraag hoe virus is binnengeslopen

De grote vraag is hoe het virus het verpleeghuis is binnen gekomen. ,,We staan daarover in nauw contact met de GGD. Het moet iemand zijn geweest die het virus bij veel bewoners en personeelsleden heeft verspreid. Maar we weten het nog steeds niet.”

Medisch directeur Pesch zegt dat tijdens het onderzoek nogmaals naar de ventilatie van De Omloop wordt gekeken. ,,Onze gebouwen zijn daar in mei ook al op gecontroleerd. Toen bleek er in Norg niets aan de hand.”

Financiële gevolgen

Heeft de grote corona-uitbraak ook financiële gevolgen voor Dignis? Pesch: ,,We kunnen een deel van de kosten declareren. En we hebben veel lege bedden op De Omloop. Maar dat is het laatste waar ik me zorgen over maak.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu