Discount-drogist Die Grenze breidt uit met tweede vestiging in Emmen

Bert Hesselink van drogisterijreus Die Grenze, hier in zijn vestiging in Denekamp waar het allemaal begon, verkoopt alles waar een prijssticker op past. Fotocollage: DVHN/Ulce Witte

Medikamente Die Grenze komt met een tweede vestiging in Emmen. Over twee weken openen naast Albert Heijn de deuren van de drogisterij/parfumerie, ook bekend van blikken groenten, snoep en spaghettimixen voor spotprijzen.

Die Grenze verkoopt vooral artikelen die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. ‘Alles wat goedkoop is, kun je verkopen’, is het motto van eigenaar Bert Hesselink van de keten, inmiddels goed voor 34 winkels in Nederland.

Ruimte vrij naast Albert Heijn

Begin 2018 trok Die Grenze in het leegstaande winkelpand van V&D in Emmen. Hesselink wilde in eerste instantie alle drie verdiepingen inrichten (in totaal 7000 vierkante meter), maar na verschillende experimenten bleef alleen de begane grond van rond de 1300 vierkante meter over. De tweede Emmer vestiging is met pakweg 500 vierkante meter een stuk kleiner.

De ruimte in het blauwe Albert Heijn-pand kwam vrij nadat de supermarkt vorig jaar de winkeloppervlakte om financiële redenen verkleinde. De Emmer Albert Heijn liep minder dan verwacht, volgens de supermarkt vooral vanwege opbrekingen in het Emmer centrum. Daarom werden eerdere uitbreidingsplannen verruild voor een ietwat kleinere zaak (van 1700 naar 1500 vierkante meter vloeroppervlakte).


Op A-locatie voor B-prijzen

Eigenaar van het gebouw is de Emmer projectontwikkelaar Peter van Dijk. ,,Die liep ik eens tegen het lijf en van het een kwam het ander.’’ Hesselink staat er om bekend vooral op centrale locaties te gaan zitten waarvoor hij geen marktconforme huurprijzen betaalt. ,,Ik zit inderdaad graag op A-locaties voor B-prijzen. Ik ben tevreden met de overeenkomst met Van Dijk.’’

Of de tweede vestiging in Emmen inderdaad een toplocatie is, moet volgens Hesselink nog maar blijken. ,,Eerst maar eens zien.’’

Hesselink trok na het faillissement van V&D ook elders in onderkomens van het warenhuis. ,,Ook in Groningen ben ik wel eens met de oude V&D bezig geweest, maar dat kwam niet van de grond.’’

In Emmen zit Hesselink tijdelijk in het V&D-pand. ,,Maar ik verwacht er nog wel enkele jaren te kunnen blijven.’’ Zo niet, dan pakt Hesselink doorgaans zijn boeltje op om elders voor een mooi huurprijsje te gaan zitten.

Vlinderpassage een zorgenkindje

Voor de gemeente Emmen zijn het V&D-complex en de naastgelegen Vlinderpassage een zorgenkindje. Vanwege de grote leegstand, maar ook omdat de winkelblokken een barrière vormen tussen het oude centrum en aan de andere kant winkelgebied De Weiert (en het nieuwe plein voor Wildlands). Eind dit jaar moet een nieuwe visie voor dit gebied klaar zijn. Mogelijk komen er appartementen op huidige winkellocaties.

Die Grenze, met in het Noorden ook vestigingen in Hoogeveen en Winschoten, begon in 2007 aan de grensovergang bij Denekamp. De viswinkel, bloemenhandel en groentezaak die de voormalige marktkoopman daar al runde, breidde Hesselink uit met een winkeltje waar hij medicijnen verkocht. Duitse klanten noemden de zaak al snel Die Grenze.

Hesselink stortte zich op het opkopen van grote partijen uiteenlopende spullen, die hij zo snel mogelijk aan de man wil brengen. Een vrachtwagen vol Honig-mixen met een beperkte houdbaarheidsdatum is voor hem zeer interessant. Supermarkten willen het niet meer hebben, maar op zo’n partij wil Hesselink best een bod doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu