Discussie over beelden aanhouding restauranthouder uit Norg waarbij hij flink werd aangepakt door agent, toch veroordeling man

Een 51-jarige restauranthouder uit Norg werd vorig jaar mei aangehouden omdat hij geen rijbewijs kon laten zien. Hij heeft zich volgens de rechter verzet bij die aanhouding. Zijn advocaat toonde videobeelden in de rechtszaal waarop te zien is dat de agent de man flink aanpakt.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen. Foto: DVHN

Voor het verzet bij de aanhouding had de man eerder een boete gekregen van 350 euro, dat vond hij onterecht. Volgens hem is het heel anders gegaan.

Wat eraan voorafging

De man reed te hard waarop hij staande werd gehouden door de agent. Vervolgens kon hij geen rijbewijs of identiteitsbewijs laten zien. Verdachte: ,,Ik stemde met hem af dat ik mijn rijbewijs thuis zou ophalen en stapte in de auto.’’ Volgens de agent was dat niet afgestemd en stapte de man zomaar weer in de auto en reed hij weg.

Na een achtervolging stopte de man voor zijn restaurant in het centrum van Norg, waarop de agent en de man uit de auto stapten. Wat daar gebeurde is op camerabeelden van een van de restaurants vastgelegd.

Wat er op de beelden te zien is

Op de beelden is te zien dat de man wordt vastgepakt bij zijn rechterarm, die verlamd is, van losrukken is geen sprake omdat die arm niet functioneert. In het proces verbaal van de agent staat dat de man zich wel losrukte met deze arm.

Daarna pakt de agent hem beet bij zijn linkerarm en houdt hem vast. Zodra de agent eenheden oproept op zijn mobilofoon, verslapt zijn grip. De man wiebelt dan wat of doet een stapje opzij, dat is niet goed te zien. Daarop zet de agent hem hardhandig tegen de auto. Als hij weer wordt losgelaten, opent de man zijn kofferbak.

Vervolgens spuit de agent twee keer van dichtbij pepperspray in het gezicht van de man. De wetsinstructie zeggen dat dit van minimaal een meter afstand moet gebeuren, maar die afstand was er niet. ,,Te dichtbij’’, zag ook de politierechter aan de beelden. De man kampt sindsdien met grijze vlekken in zijn zicht en volgens zijn advocaat was ook zijn verlamde arm uit de kom. Hij deed aangifte tegen de agent, die werd geseponeerd door het OM.

De discussie: ‘Een gotspe dat cliënt hier staat’

Volgens de officier van justitie spuit de agent met pepperspray omdat de verdachte onder de aanhouding zijn kofferbak opendeed en niet kon weten wat daarin zat. Ook zou hij zich eerder hebben losgerukt van de aanhouding.

Jesse Keekstra, advocaat van de man uit Norg gebruikte harde woorden over de verklaring van de agent: ,,Het proces verbaal is valselijk opgemaakt als je de beelden ziet. De man heeft zich niet losgerukt, hij blijft juist rustig staan. Het tegenovergestelde is gebeurd, de agent heeft cliënt mishandeld en het is een gotspe dat hij terecht moet staan. ’’

De kofferbak maakte de man uit Norg volgens Keekstra open omdat hij ,,compleet in shock’’ was over het incident, en zijn boodschappen voor het restaurant wilde pakken. Het restaurant zou de volgende dag voor het eerst na de coronasluiting weer open gaan.

De man zegt het vertrouwen in de politie te zijn verloren. ,,Tot mijn spijt sta ik hier om mezelf te verdedigen tegen mishandeling. Ik ben zwaar mishandeld en kwam in het ziekenhuis terecht, mijn linkeroog is nog steeds niet goed. De reden hiervoor kan ik nog steeds niet vinden. Ik dacht dat de politie er was om mensen te helpen, niet voor mishandeling en machtsmisbuik. Mijn gedachten zijn daarover veranderd.’’

Het oordeel: ‘Man heeft zich losgerukt’

De politierechter sprak de advocaat meerdere keren aan over de woorden die hij voor de agent gebruikte. ,,U moet nu stoppen. Een agent schrijft geen lulkoek op’’, zei ze. Zij oordeelt dat het allemaal niet zover was gekomen, als de man ,,gewoon had meegewerkt’’. Volgens haar heeft de man zich wel degelijk losgerukt uit de greep van de agent. ,,Doordat u een soort van zijstap maakte.’’

De agent stond volgens de rechter volledig in zijn recht. ,,Het is jammer dat u het nu ziet alsof u onrecht is aangedaan.’’ Omdat de man veel pijn van het pepperen en de arm heeft gehad, hoeft hij de boete van 350 euro niet te betalen. Die blijft wel als een voorwaardelijke straf staan met een proeftijd van een jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu