Dit is Jan Huzen, de man die de adressen van undercoveragenten dreigt te onthullen en als een pitbull groef naar Willeke Dost

Jan Huzen. Foto: Corné Sparidaens

Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge kreeg vorig jaar landelijke bekendheid door zijn onophoudelijke zoektocht naar het lichaam van de spoorloos verdwenen Willeke Dost. Nu dreigt hij de woonadressen te publiceren van politieagenten die woensdag undercover aanwezig waren bij het boerenprotest in Bilthoven. Een profiel.

Jan Huzen woont in Nieuw-Weerdinge. Hij is ondernemer. Doet in omheiningen, vooral van buitenbakken en paardenweiden. Een graag geziene man in de paardenwereld. Want Huzen is een vakman, levert goed werk en dito spul. Duurzaam ook.

Kortingsmunten en graafacties

Hij is ook de man achter de kortingsmunten, waarmee ondernemers in onder meer de gemeente Emmen klanten tot aankopen proberen te verleiden. Wie iets bij de deelnemende bedrijven koopt, krijgt (al naar gelang de hoogte van aankoopbedrag) een hoeveelheid munten. Die munten zijn weer goed voor korting bij een volgende aankoop.

En Jan Huzen was (eerst samen met Ab Bruintjes uit Koekange) de man achter de graafacties naar het lichaam van de al 28 jaar verdwenen Willeke Dost. Het destijds 15-jarig meisje verdween in 1992 spoorloos. Omdat de zaak nooit is opgehelderd, begon Huzen zelf een onderzoek.

Zijn overtuiging: Willeke is bij de vroegere woning van haar pleegouders aan de Koekanger Dwarsdijk begraven. Door een fout zou er bij een eerdere actie, op aanwijzingen van Huzen en Bruintjes overigens, op de verkeerde plek zijn gegraven.

Menselijk schild rond graafmachine

Politie en het openbaar ministerie zagen geen heil in een extra poging, vlak naast de plek van de vorige keer. Maar Huzen zette door. Het stoffelijk overschot van Willeke moest worden gevonden en hij was overtuigd van zijn gelijk. Dus: dan maar zonder politie en justitie. Sterker nog, een menselijk schild rond de graafmachine moest voorkomen dat de sterke arm hem belet op de bewuste plek te graven.

Daarmee riskeerde hij strafrechtelijke vervolging. De politie stelde klip en klaar dat Huzen zich schuldig maakte aan strafbare feiten als hij mensen opriep een cordon te vormen rond de graafmachine (opruiing) om op het bewuste erf te graven (erfvredebreuk).

Maar Huzen is wars van regels. Het doel heiligt de middelen, stelde een goede kennis destijds. „Hij is er niet de man naar om te gaan afwachten of om in drievoud een graafverzoek in te dienen. Ik vind hem echt top. De een waardeert wat hij doet, terwijl de ander denkt: laat het rusten. Dat kan hij niet, ook niet in zijn werk. Als je hem belt, staat hij altijd klaar.”

In Koekange had menigeen evenwel de buik vol van de particuliere zoekacties. „Het hele dorp heeft het erover, maar dan wel op een lacherige manier. Begrijp me goed, iedereen wil dat de zaak Willeke Dost wordt opgelost., maar over de graafacties worden inmiddels de nodige grapjes gemaakt. Want hoe serieus kun je deze mannen nog nemen?”, vroeg Paulette Zorn van de handelsvereniging zich af.

Protesteren tegen coronamaatregelen

Huzen haalt dit jaar om heel andere redenen de publiciteit. Hij is oprichter van de Facebook-groep ‘Steungroep Boeren & Burgers’. In deze groep zitten bijna 170.000 leden. Huzen post hier berichten over aanstaande boerenacties en de stikstofproblematiek.

Maar Huzen was vorige maand ook aanwezig bij een protest tegen de coronamaatregelen in het Stadspark in Groningen. Sterker nog: hij deelde een uitnodiging voor het evenement op zijn pagina met al zijn leden.

Nu dreigt Huzen de adressen van undercover-politiemensen die woensdag aanwezig waren bij het boerenprotest in Bilthoven openbaar te maken. Hij publiceerde alvast het 06-nummer van Hans Schoones, bestuurder van de politievakbond ANVP. Schoones krijgt sindsdien naar eigen zeggen ‘intimiderende telefoontjes’ van boze boeren.

Huzen zelf zegt vierkant achter zijn oproep te staan. ,,Die undercoveragenten hebben dit aan zichzelf te danken. En dan neemt zo’n vakbondsbestuurder het ook nog voor hen op. Die man snapt er helemaal niets van. Het moet eens afgelopen zijn met die Russische toestanden hier in Nederland.”

En of hij zich verantwoordelijk voelt voor eventuele incidenten als de adressen daadwerkelijk op straat komen te liggen? ,,Die verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf, niet bij mij.”

Delen van dit artikel werden eerder gepubliceerd in december 2019.

Nieuws

menu