Dit is Timo (19) uit Klazienaveen. De jonge hond van de triathlon in Zuidoost-Drenthe wil graag nog een Ironman volbrengen. 'Ik fiets met het snot voor de ogen'

Triatleet Timo van der Weijden (19) uit Klazienaveen komt op de sprint-thriatlon steeds dichterbij de podiumplaatsen. Foto: Martin Knegt

Timo van der Weijden geldt als de coming man van de triathlon in Zuidoost-Drenthe. De 19-jarige inwoner van Klazienaveen komt op de sprint-triathlon steeds dichter in de buurt van de podiumplaatsen.

De triathlon boeit Van der Weijden van de eerste tot de laatste minuut.

,,Je moet op de drie onderdelen zwemmen, wielrennen en hardlopen alles uit de kast halen en dat betekent onherroepelijk dat je grenzen moet verleggen. De veelzijdigheid in trainingen en de verschillende disciplines maakt het plaatje helemaal compleet.”

Snot voor de ogen

Timo van der Weijden - tweedejaarsstudent Bedrijfseconomie aan de NHL Stenden in Emmen - maakte in 2017 de overstap van het voetbal bij FC Klazienaveen naar triatlonteam De Boks. Hij taalt totaal niet meer naar voetbal.

,,Als voetballer dwaalde ik over het veld, maar als triatleet moet ik op drie fronten vol aan de bak. Eerst zwem ik 500 meter, daarna 20 kilometer op de fiets met het snot voor de ogen en loop tot slot 5 kilometer de longen uit mijn lijf om in een steeds snellere tijd de finishlijn te passeren. Uitdagender kan bijna niet.”

Verbeteren zwemtechniek

Hij legt zijn trainingsprogramma uit. ,,Het hardlopen en fietsen is grotendeels gebaseerd op duurtraining. Ik kies voor een rustige opbouw om zo het duurvermogen te verbeteren. Verder doe ik veel intervaltraining met als doel de snelheid te verbeteren.”

De duuratleet is drie keer in de week in het zwembad te vinden en dan ligt de focus vooral op het verbeteren van de techniek. ,,In het wedstrijdseizoen train ik ongeveer 15 uur per week. Nu richting de winter wordt het wat minder intensief en schommelt het rond 10 uur in de week.”

Fanatisme

Van der Weijden had in zijn jeugdjaren al ervaring opgedaan met mountainbiken. ,,Toen ik vier jaar geleden de voetbalschoenen aan de wilgen hing, heb ik eerst de focus op het wielrennen gelegd. Ik was toen nog niet aangesloten bij een vereniging, maar dat was wel mijn opzet. Ik zag een flyer van triathlonteam De Boks uit Klazienveen voorbij komen met de uitnodiging voor deelname aan clinics. Een uitgelezen moment om dichtbij huis nader kennis te maken triathlon. Ik werd gegrepen door het enthousiasme en fanatisme van de clubleden. In deze entourage voelde ik me als sporter direct als een vis in het water.”

Landelijke competitie

De Boks neemt met drie teams aan de landelijke competitie deel: twee herenteams en 1 damesteam. ,,Dit is een competitie over vijf wedstrijden, waarin teams uit alle delen Nederland gedurende het seizoen met elkaar strijd aanbinden. Ik neem zowel in de 1e divisie als 3e divisie deel aan wedstrijden.”

‘Bij zwemmen kan ik nog veel winst boeken’

Sterkste punten van Timo van der Weijden zijn het fietsen en hardlopen. ,,Bij het zwemmen valt er nog winst te boeken en verder moet ik mijn krachten over de drie onderdelen nog beter verdelen. Er wordt veel van het lichaam gevraagd. Je ligt horizontaal in het water en even later zit je verticaal op de fiets om een krachtsinspanning te leveren.”

Focus op 2022

De triatleet ziet steeds meer progressie en legt de focus op 2022. ,,Het gat richting de concurrentie moet ik komend jaar voor een groot deel proberen te dichten.”

Tijdens de Rutbeek Triathlon in Enschede klokte Van der Weijden de achtste tijd: 1.04.48. De winnaar finishte in een tijd van 1:00:56. ,,Er is dus nog werk aan de winkel, maar een podiumplaats is binnen bereik.”

Op de langere termijn is zijn doel om nog een keer een Ironman te volbrengen. Dat is een meedogenloze krachtproef van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen.

Nieuws

Meest gelezen

menu