Dit is de cellenbus: een mobiele bajes waarin de drugsmakers uit de cokewasserij in Nijeveen werden afgevoerd

Foto: DVHN

De groep die werd opgepakt bij een inval in een cokewasserij in Nijeveen werd afgevoerd in een cellenbus van de politie. Wat is dat precies voor bus?

Het voertuig heeft het model van een touringcar, maar het transport met dit vehikel heeft niets te maken met vervoer van toeristen. De ruim veertien meter lange cellenbus die de Dienst Vervoer & Ondersteuning in gebruik heeft, staat bekend als de grootste van Europa.

Per transport kunnen er 28 gedetineerden tegelijk worden verplaatst, maar de cellenbus doet tevens dienst als mobiele bajes bij grote evenementen met verhoogd risico, zoals popfestivals en voetbalwedstrijden.

 

Speciaal gekeurd op veiligheidscriteria

De cellenbus is speciaal op veiligheidscriteria gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Er worden namelijk passagiers in vervoerd die opgesloten zitten. In het geval van brand of een ongeluk met de bus moeten deze mensen in veiligheid kunnen worden gebracht. Dat vergt specifieke eisen, zoals een automatische brandblusinstallatie. En met één druk op de knop moeten alle cellen tegelijk geopend kunnen worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu