Dit is de veenmol, een van de grootste krekels van West-Europa. Bij deze volkstuinen in Hoogeveen krioelt het van deze 'transformers'

Hij graaft als een mol, zwemt als een vis en tjirpt als een krekel. De veenmol, een van de grootste krekels van West-Europa, zou niet misstaan in de filmserie Transformers. In de volkstuinen van Ons Domein in Krakeel zwerven ze rond. Waarschijnlijk is dit een van de weinige plekken in Drenthe waar ze leven.

Erwin Hooge maakte van deze veenmol in Ons Domein een foto.

Erwin Hooge maakte van deze veenmol in Ons Domein een foto. Foto: Erwin Hooge

In Zeeland en Zuid-Holland spotten mensen ze redelijk vaak, maar in de rest van Nederland worden ze niet zo vaak gezien. Ook in Drenthe zijn ze zeldzaam. Toch tjirpen ze er op los in de volkstuintjes in Hoogeveen. Volgens Erwin Hooge, die een volkstuin heeft op Ons Domein, gaat het aardig met de grote insecten.

Niet schrikken als je er een tegenkomt

Schrik niet als je er een tegenkomt. De veenmol is enorm. Mannetjes zijn zo’n 3,5 tot 4,5 centimeter groot, vrouwtjes zelfs 4,5 tot 7 centimeter. Zoals de naam al doet vermoeden, leeft dit insect in veengebieden. De grond in Hoogeveen bestaat uit veen en het is daarom niet raar dat dit dier hier zoveel wordt waargenomen. Ze zijn razendsnel, vreten veel op in tuinen en zijn daarom niet zo heel populair onder tuinders. Totdat je merkt hoe bijzonder het beest is. De dieren staan op de ‘rode lijst’, dat wil zeggen dat ze zeldzaam zijn en dreigen te verdwijnen.

Nieuws

menu