Dit is het Veteranen Search Team. Zij kammen de omgeving Hoogersmilde uit waar 32-jarige man werd doodgeschoten

,,Halt.”

Een harde schreeuw van een van de leden van het Veteranen Search Team galmt door de bossen van Hoogersmilde. Stante pede stoppen de circa 30 andere lopers met lopen. Ze hebben allemaal een prikker in de hand en lopen in linie door het bos.

De leider van de groep gaat kijken bij de man die heeft geroepen. Na een kleine controle schreeuwt de commandant: ,,Rechterlinie, in linie en bij elkaar blijven. Voorwaarts!” Voorzichtig stapt de groep verder de bossen in. Veertig seconden later klinkt er alweer: ,,Halt.” Weer gaat de man kijken.

Sporenonderzoek

Dennis van der Kraats van Stichting Veteranen Search Team tuurt naar de vrijwilligers die in een rechte lijn een stuk bos ten oosten van recreatiepark De Horrebieter uitkammen. Stapje voor stapje lopen zij, geconcentreerd kijkend naar de grond, tussen de bomen door. ,,De focus ligt wel op de camping, maar we pakken ook een kleine strook daaromheen mee.”

Van der Kraats en zijn team zijn dinsdag aan het einde van de dag gebeld door de politie Noord-Nederland. Dit nadat er maandagavond een 32-jarige man in zijn zwarte BMW 1-Serie door meerdere kogels om het leven is gekomen. Er is inmiddels een 36-jarige Leidenaar in Leeuwarden door de politie gearresteerd in verband met deze zaak.

Hoewel het forensische team van de recherche de hele maandag en dinsdag sporenonderzoek heeft verricht op de plaats delict (de auto en camping) is het zoekteam ook gevraagd om te helpen.

Zoeken naar een wapen?

Het Veteranen Search Team trommelde dinsdagavond al gauw tientallen mensen op die zich hebben aangemeld. Het gaat oud-politieagenten, brandweermensen, ambulancepersoneel, maar vooral ex-militairen die op uitzending zijn geweest. Mensen die gewend zijn om gefocust een terrein te doorkruisen. En niet bij elke paddenstoel stoppen om een fotootje voor Instagram te schieten. ,,Ze komen overal vandaan. Maar 90 procent van deze groep toch wel uit Drenthe, Groningen en Friesland. We zijn sinds vanochtend bezig.”

Waar de mannen en vrouwen naar op zoek zijn, wil Van der Kraats, zelf afkomstig uit Breda, niet zeggen. ,,Dat is echt voor de politie om daar iets over te zeggen.” Als hem wordt gevraagd of ze misschien op zoek zijn naar wapens, glimlacht hij. ,,Misschien wel.” Even later komt er een vrijwilliger in legerkleding bij hem staan. Hij heeft een wieldop gevonden. ,,Naar wat voor auto zijn we eigenlijk op zoek?” Van der Kraats legt het hem uit waarna de man weer teruggaat in de linie.

Ze zetten deze woensdag ook een drone in. ,,En een onderwaterdrone”, zegt Van der Kraats die er op wijst dat het recreatiepark een grote plas heeft. ,,We zoeken ook in dakgoten met ladders en we hebben metaaldetectoren bij ons.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu