Dit is het pand waarin de grootste cokewasserij van Nederland werd opgerold (en zo herken je een drugslab bij jou in de buurt)

In Nijeveen is de grootste cokewasserij van Nederland opgerold. Zou jij een drugslab in je omgeving herkennen? En op wat voor signalen moeten ondernemers letten als ze hun panden verhuren?

1. Geur: Anijs, aceton of een wietlucht

Een wietgeur herkennen we allemaal wel, maar bij de productie van de chemische drug XTC komt een onverwachte geur vrij: die van anijs. Bij de productie van coke wordt aceton gebruikt, ook een typische geur die te herkennen is van nagellakremover.

2. Dichtgeplakte ramen en gepurde kozijnen

Zie je ramen vol purschuim? Pas op. Om de typische geuren binnen te houden en pottenkijkers buiten, worden bij drugslabs alle kieren dichtgekit en dichtgepurd. Ook worden ramen vaak geblindeerd met landbouwplastic.

3. Condens op de ramen

Bij de productie van drugs komt warmte vrij, als er niet goed geventileerd kan worden omdat de buren niks mogen weten, kan dit zorgen voor condens op de ramen. Ook is er vaak wateroverlast of zijn er andere vochtproblemen.

4. Het pand maakt een verlaten indruk maar is wel verhuurd, of er zijn juist ongewoon veel activiteiten op gekke tijdstippen

Het kan zijn dat er elke dag op een vast tijdstip één auto langskomt, het kan ook juist zijn dat de bestelbusjes op gekke tijden af en aanrijden om bijvoorbeeld grondstoffen voor de drugs te leveren of drugsafval af te voeren.

5. Extreme beveiliging

Staan er ineens op elke hoek beveiligingscamera’s, terwijl het eerder helemaal niet zo’n bijzonder ongevaarlijke plek leek? Drugsfabrikanten zijn doodsbenauwd voor indringers. Zowel voor dieven als natuurlijk voor de politie.

Signalen voor ondernemers die ruimtes verhuren

1. De beller hoeft niet eens te kijken naar de ruimte en wil per telefoon gelijk wel huren

Dat is natuurlijk gek. Natuurlijk is een ondernemer blij als zijn leegstaande pand ineens makkelijk verhuurd kan worden, maar de ondernemer heeft hierin wel een verantwoordelijkheid. De ondernemer moet doorvragen: wat gaat er in het pand gebeuren? Wie is de huurder? Kloppen zijn identiteitspapieren?

De verhuurder mag periodiek controleren hoe het met zijn pand gesteld is. Toch gaan criminelen ver, ze richten hele nette kantoortjes in maar maken een gat in de muur achter de koelkast waarachter een hele wereld schuilgaat. Ook worden er telefoons neergezet op de bureaus, maar blijken deze niet aangesloten.

2. Er wordt contant betaald

Criminelen doen liever niets via de bank, omdat ze niet te traceren willen zijn. Voor een ondernemer kan het verleidelijk zijn om grote bedragen contant geld aan te nemen, maar dan loopt de ondernemer zelf een groot risico.

3. De woonplaats van de klant is op een flinke afstand van de ruimte die hij/zij wil huren

Wil iemand een bedrijfspand huren in Drenthe terwijl hij zelf in Lunteren woont? Dan is het tijd om door te vragen.

4. De persoon die het pand huurt is niet dezelfde persoon die de sleutel komt halen

Vaak worden er identiteitspapieren gebruikt van iemand die niet dezelfde persoon is als degene die de sleutel komt halen. Er kan zelfs sprake zijn van katvangers. Eis dus dat de persoon die de sleutel komt halen, dezelfde is als van wie u de papieren hebt gezien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu