Johannes Hovenkamp uit Schipborg liquideerde een verrader, maar vergat diens adresboekje af te nemen. Dat werd hem fataal | podcast Hongerige Wolf

Hongerige Wolf

Johannes Hovenkamp uit Schipborg werd in 1943 op de Leusderheide gefusilleerd door de Duitse bezetter. Podcast Hongerige Wolf vertelt zaterdag zijn verhaal.

Een verzetsdaad die Hovenkamp een jaar voor zijn dood pleegde, spaarde mogelijk het leven van tientallen verzetsstrijders door het hele land. Zijn verhaal bleef lange tijd onbekend. Zelfs zijn familie wist niet precies wat hij in de oorlog had gedaan.

Verborgen verhaal

Amateurhistoricus Bert Staats uit Emmen dook op verzoek van Kamp Amersfoort in het leven van de verzetsstrijder. Samen met de nicht van Hovenkamp, Froukje Zeilemaker-Hovenkamp, werkt hij mee aan de podcast.

 

Hoe kan het dat zijn verhaal zo lang onbekend bleef? En waarom is de wens om een brug in Schipborg naar hem te vernoemen, verworden tot een oeverloze discussie in de gemeente Tynaarlo?

Hongerige Wolf vertelt niet alleen het verhaal van de ‘vergeten verzetsheld’ maar ook de worsteling om een passend eerbetoon in zijn geboorteplaats.

Luister de podcast op Apple Podcasts , Spotify of je favoriete podcast-app. De aflevering is hierboven ook te beluisteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu