Dit is volgens reizigers het fijnste treinstation van heel Drenthe en Groningen. Herken jij 't?

Dit is het populairste station van Drenthe en Groningen. Foto: Martijn van Vulpen

Het meest geliefde treinstation van Drenthe en Groningen? Dat van Kropswolde, gevolgd door Sauwerd, Baflo, Usquert en het Hoofdstation van de stad Groningen.

Dat blijkt uit een onderzoek van NS en ProRail. De vervoersbedrijven vragen reizigers regelmatig naar hun waardering voor stations.

Treinstations in de provincie Friesland doen het daarbij goed. Op de tweede plaats duikt Mantgum op, een klein station op de spoorlijn tussen Leeuwarden en Stavoren. Op de vierde plek staat het Friese station Koudum‐Molkwerum.

Kropswolde haalt plek 8

Het station in Kropswolde krijgt van 92 procent van de ondervraagden een rapportcijfer van 7 of hoger. Daarmee haalt het de achtste plek op de landelijke ranglijst.

Het spoorwegstation in Kropswolde is geopend op 1 mei 1868. Het stationsgebouw, dat eigenlijk in Foxhol ligt, is gebouwd in 1915. Sinds 2004 is het een rijksmonument.

De slechtste score in Groningen is voor station Groningen-Noord, en ook Grijpskerk is in de onderste regionen te vinden.

Drenthe blijft achter

De hoogste notering voor een treinstation in Drenthe is Meppel (85 procent geeft minimaal een 7), gevolgd door Dalen, Assen en Hoogeveen.

Coevorden is in Drenthe het minst populair, het station krijgt van 58 procent een 7 of hoger.

En het fijnste station van heel Nederland?

Het allerhoogste van allemaal scoort Klimmen-Ransdaal, het spoorwegstation van de twee naburige dorpen Klimmen en Ransdaal in Limburg. Het monumentale stationsgebouw stamt uit 1913 is ontworpen door George van Heukelom.

Helemaal onderaan de lijst bungelt het station bij het Brabantse Lage Zwaluwe, waar slechts 27 procent van de ondervraagden een 7 of hoger aan geeft.

Nieuws

Meest gelezen

menu