Dit is wat we nu weten over de cokemanege in Nijeveen

In de grote stal werd de ruimte ontdekt.

Nijeveen is landelijk nieuws. In de manege werd de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen ontmanteld. Er zijn 17 mensen, onder wie 13 Colombianen, aangehouden. Dit is wat we nu weten.

Inwoners van Nijeveen weten niet wat ze zien als de politie met zwaar bewapende agenten, helikopter, vrachtwagens en een mobiele bajes in de vorm van een passagiersbus bezit neemt van de Nijeveense Bovenboer. Ook zien ze de bearcat voorbij komen. Dit voertuig wordt alleen ingezet bij uitzonderlijke en gevaarlijke situaties, zoals incidenten waarbij er sprake is van terreurdreiging. De politie meldt dat in de manege drugs zijn aangetroffen. Om welke soort het gaat en of sprake is van een actieve productie wordt dan nog niet gemeld.

De politie is drie dagen bezig met de ontmanteling. In de Egberdinahoeve blijkt een cocaïnewasserij te hebben gezeten, de grootste die ooit in Nederland is aangetroffen. In zo'n wasserij worden drugs teruggewonnen uit een middel waar het in is opgelost, zoals bijvoorbeeld kleding.

Op basis van het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur schat de politie de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag. Dat staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden). De politie vindt in het pand tienduizenden liters chemicaliën en zo’n 100 kilo cocaïnebase, waar de drugs uiteindelijk uit worden vervaardigd.

De 64-jarige manege-eigenaar is één van de mensen die is gearresteerd. Wat zijn aandeel is geweest, is nog onduidelijk. De man is paardentrainer en -fokker en wordt gezien als kopstuk in de paardenwereld. Zijn training- en handelsstal is een veelzijdig bedrijf en levert al jaren succesvolle rijpaarden, tuigpaarden en Friese paarden. De fokker was samen met zijn voormalige echtgenoot jarenlang vaste deelnemer op concoursen, keuringen en wedstrijden.

De vondst van de enorme cocaïnewasserij is - uiteraard - het gesprek van de dag in Nijeveen. Niemand heeft ook maar iets gemerkt van wat zich binnen afspeelde en de verbazing is dan ook groot.

Hoewel in Nederland nog nooit zo'n grote cokewasserij is gevonden, worden in Drenthe vaker drugslaboratoria ontdekt. Kortgeleden gebeurde dat in Eext, in een boerderij. Het bleek te gaan om een grote zaak . De politie las wekenlang mee met versleutelde chatberichten van criminelen die zich onbespied waanden. In Kerkenveld werd een professioneel crystal meth-lab gevonden en ook in Odoornerveen, Zuidwolde en Willemsoord deed de politie in het recente verleden een inval bij een drugslab.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu