Dit kan nog wél: duiken in het Gasselterveld en bruine platgedrukte kikkers kijken

Brenda de Vries Duikt elke week in het water met haar camera. Zoals in het Gasselterveld. Foto: Jaspar Moulijn

Er kan niet veel met de coronamaatregelen, maar dit wel: duiken. Brenda de Vries uit Ten Boer duikt regelmatig in het Gasselterveld om foto’s te maken van overwinterende bruine kikkers.

,,Het is niet de meest interessante plas, dat zeg ik eerlijk’’, lacht ze. ,,Maar ik doe het voor mijn ontspanning en de kans op corona is onder water bijna nul.’’ Denk nu niet allemaal dat u er zomaar kunt duiken, daarvoor is wel een lidmaatschap van de Noord Nederlandse Duikfederatie (NNDF) nodig. Hetzij individueel of via een duikvereniging. Daarna mag een duiker na aanmelding de auto ergens parkeren waar dat normaal niet mag bij het Gasselterveld. ,,In de zomer controleren ze dit soms wel twee keer per dag omdat er misbruik van wordt gemaakt door wandelaars en mensen met honden’’, waarschuwt De Vries.

Onderwaterfotografie

In de zomer komt ze er ook maar dan voor watersalamanders en de libellelarven. ,,Vis is hier niet, daarvoor duiken we bij Ruinerwold in Engelgaarde. Daar is héél veel vis, vooral snoeken.’’ Ze neemt haar fotografie serieus, en dat werd beloond: ze won afgelopen jaar de tweede prijs bij het kampioenschap onderwaterfotografie in de catergorie zoet water met haar foto van paaiende zeelten ergens in een plas in Noord-Brabant. ,,Een hele schuwe vis die ook maar één dag per jaar paaigedrag vertoont. Je moet dus heel veel geluk hebben als je hem op die dag ook nog kunt benaderen.’’


Nieuws

Meest gelezen

menu