Dit moet je doen als je oog in oog met een wolf komt

De wolf die in de gemeente Heusden al meer dan vijftig schapen doodbeet, maakt ook mensen bang. Dat blijkt nergens voor nodig, zo leert de praktijk: mensen zijn geen prooi voor de wolf. Toch is het goed om te weten wat je kunt doen als je een wolf in het wild tegenkomt. Expert Leo Linnartz geeft tips.

De wolf in Brabant: wat moet ik wel en niet doen?

De wolf in Brabant: wat moet ik wel en niet doen? Foto: Thinkstock

Volgens mij heb ik een wolf gezien. Hoe herken ik het dier?

,,Het belangrijkste is dat een wolf relatief rank is en hoog op de poten staat. Dat is een groot verschil met veel herdershonden en wolfhonden. Het is soms best lastig het verschil te zien met wolfhonden, een heel ander type ras. Een wolf heeft een brede kop, de oren staan ver uit elkaar. Ze zijn driehoekig en lang met afgeronde top, maar niet heel groot. Verder zijn de oren witwollig van binnen en roodbruinig van achter. Wolfhonden hebben veel grotere oren. Spits, driehoekig, ook een slankere kop. En vaak met te veel wit, te veel contrast of ze missen juist de roodbruinige kleur. Twijfel je, dan kun je altijd een foto opsturen. Dan kunnen wij een factcheck doen.”

Oké, ik weet het zeker: het is een wolf. Wat moet ik doen?

,,Fototoestel of je telefoon pakken en een foto of video maken! Want de kans dat je er een ziet is heel erg klein. Bang zijn? Nee, waarom? Bij mensen leeft vaak de angst. Maar als je de statistieken erop nakijkt, zie je dat mensen vooral sterven aan bacteriën en virussen. Dan komen dingen als ongelukken, dan wat mensen elkaar onderling moedwillig aandoen en vervolgens pas iets als wat dieren mensen aandoen. En als je daar dan weer naar gaat kijken, blijkt de wolf onderaan te bungelen. De hond van je buurman is gevaarlijker.”

Waarom leeft bij mensen dan traditioneel angst voor wolven?

,,Vroeger hadden wolven geen wild om op te jagen, dus waren vee en ons afval hun prooi. Dat betekent dat wolven veel rond de menselijke bewoning hingen. Daar was hun eten. In die situatie, als dan wolf op dat moment hondsdol werd, dan had je de poppen aan het dansen. Je moet je voorstellen: in die tijd - dan hebben we het over 1850 - leefden wolven dicht bij dorpen. Het was een fluitje van een cent om alles en iedereen te bijten, waardoor ook honden en mensen hondsdol konden worden. Dat was heel eng, een enge tijd. Een kleine kras en beetje rondspattend speeksel waren al voldoende om de ziekte over te brengen. De risico’s waren hoog en dat heeft de wolf in een slecht daglicht gebracht. Nu Europa door moderne medicijnen en vaccins vrij is van hondsdolheid komen dit soort aanvallen hier niet meer voor.”

De ZLTO zegt dat deze wolf verantwoordelijk is voor de dood van 58 schapen. Dat klinkt wel gevaarlijk.

,,Dat moeten we ook niet vergeten: de impact van een paar dode schapen op de samenleving is heel hoog. Nu is het een boer die de pineut is: dat is emotioneel verschrikkelijk, ik heb met ze te doen. Ook met hun verloren nachtrust. Dat is helemaal niet leuk, maar vroeger was het nog veel erger. Als dan een wolf paar schapen gedood had, had je misschien niks meer. Wat we nu zien is dat wolven de voorkeur geven aan wilde prooidieren. Alleen bij het langdurig gewend raken aan het jagen op schapen, kan dat een vast onderdeel van het menu worden.”

De wolf begeeft zich dus niet alleen in het wild, maar ook in dorpen?

,,In Nederland zijn al diverse wolven in dorpen en steden heen getrokken, maar dat is altijd op doortocht. Vaak zijn ze niet blij als ze daar zijn. Wolven lopen ‘s nachts wel vaker door menselijke omgeving heen, omdat ze dan actief zijn om mensen juist te vermijden. Komen ze wel bij mensen in de buurt, bijvoorbeeld overdag, dan is dat per ongeluk. Meestal is het midden in de nacht, dan merkt nauwelijks iemand er iets van. Als dat in de vroege avonduren is, dan valt het op. In heel zeldzame gevallen lopen wolven overdag en worden ze ook meteen vaker en op meer plekken gezien, zoals in 2015. Die wolf liet een spoor van foto’s en video's  achter en toverde bij menig waarnemer een glimlach op het gezicht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
wolf
menu