Dit zijn de concurrenten van het station Assen in de strijd om de titel Beste Gebouw 2021

Het stationsgebouw van Assen dingt mee naar de prijs voor het beste gebouw van 2021. Maar de concurrentie is hevig.

Villa Fifty-Fifty.

Villa Fifty-Fifty. Foto: Frans Parthesius

Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) reikt de prijs voor het beste gebouw ieder jaar uit. De vakjury, onder voorzitterschap van oud-D66-voorman Alexander Pechtold, selecteerde uit 108 inzendingen 12 genomineerden, die allemaal kans maken op de vakjuryprijs en de publieksprijs. Een overzicht.


Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Amsterdam

Architect: Wiel Arets Architects

Het nieuwste hotel van de familie Van der Valk ligt op de Amsterdamse Zuidas, het belangrijkste zakelijke district van de stad. Door de bijzondere driehoekige vorm verandert het perspectief op het gebouw continu. De glazen gevel geeft een prachtig uitzicht.

Studio Thonik, Amsterdam

Architect: Thonik en MMX architecten

Door de zwart-witte strepen, de balkons en de buitentrap valt het gebouw van Studio Thonik enorm op. Beneden zit horeca, op de vijfde verdieping en dakterras is ruimte voor evenementen. Daartussenin bevinden zich kantoren, woningen en studio’s.

Villa Fifty-Fifty, Eindhoven

Architect: Studioninedots

De bewoners van deze villa wilden een minimalistische levensstijl en een optimale natuurervaring. Het resultaat is een woning met afwisselend binnen- en buitenruimte waarin de grens in gebruik tussen beiden vervaagt. Half huis half tuin dus.


Theater Zuidplein, Rotterdam

Architect: De Zwarte Hond

Theater Zuidplein wil een belangrijke sociale rol spelen en de ‘huiskamer’ van Rotterdam-Zuid zijn. Het theater heeft drie zalen, een café-restaurant en een bibliotheek. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het pand, waar alle functies op uitkomen.

Westbeat, Amsterdam

Architect: Studioninedots

Woongebouw Westbeat heeft als kern een ‘superruimte’ van 65 bij 50 meter en 8,5 meter hoog. Deze ruimte met 86 bogen is openbaar toegankelijk en kan afwisselend worden gebruikt voor werkplekken, horeca, voorstellingen en concerten.

Startmotor, Rotterdam

Architect: Marge architecten bv

De Startmotor is een complex met bijna zeshonderd starterswoningen. In het gebouw en op de daken zijn allerlei collectieve voorzieningen opgenomen, zodat gemeenschapszin wordt bevorderd. In het ontwerp is gekozen voor verwijzingen naar wederopbouwarchitectuur.

IKC Overhoeks, Amsterdam

Architect: Rudy Uytenhaak + partners architecten

IKC Overhoeks is een modern en transparant, bijna energieneutraal kindcentrum. Het gestapelde gebouw telt vijf bouwlagen rondom een hart met opklimmende cascadetrap. Die trap verenigt alle gebruikers van het gebouw onderling en met de omgeving.

Kantoor Bouwbedrijf Berghege

Architect: De Twee Snoeken

Het kantoor van bouwbedrijf Berghege is van oorsprong een negentiende-eeuws fratershuis, met een uitbreiding uit de jaren vijftig in Bossche School-stijl. Na bouwhistorisch onderzoek is het complex in oude glorie hersteld, met toevoeging van moderne delen.

East House, Amsterdam

Architect: OZ

East House bestaat uit duizend studio’s en is bedoeld als een betaalbare woonoptie voor studenten en starters. Het gebouw beschikt over gezamenlijke faciliteiten als lounges, tuinen en terrassen, flexibele werk- en studeerplekken, vergaderruimtes, een gamekamer en bioscoop.

Huis op ‘t Raboes, Eemnes

Architect: De Kort Van Schaik

Op de plek waar de Eem uitmondt in het Eemmeer staat dit buitenverblijf. Het huis laat zijn bewoners het omliggende polderlandschap ten volle beleven, maar biedt ook een omgeving om je in terug te trekken, alsof je in een klooster zit.


Top-Up, Amsterdam

Architect: FRANTZEN et al

Appartementencomplex Top-Up is zo ontworpen dat bewoners helemaal vrij zijn in het plaatsen van hun keukens, badkamers, installaties, leidingen en wanden. Zo kan dit gebouw ook later opnieuw gebruikt worden, als we misschien wel helemaal anders wonen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu