Dit zijn de genomineerden voor de Drentse sportprijzen

Laura Dijkema. FOTO ANP

In de Bonte Wever in Assen worden donderdagavond de Drentse sportprijzen uitgereikt tijdens het Sportgala Drenthe. Wie zijn de kanshebbers?

Sportvrouw

Voor de titel Drents Sportvrouw van het Jaar zijn in de race: Laura Dijkema, Andrea Deelstra en Tessa Geerling.

 

Andrea Deelstra

Atlete Andrea Deelstra (30) uit Dwingeloo plaatste zich op de marathon voor de Olympische Spelen later dit jaar in Rio de Janeiro. In Berlijn liep de frêle Drentse in haar vierde marathon ooit een tijd van 2.26,46, bijna zes minuten sneller dan haar persoonlijk record en twee minuten onder de Olympische limiet.

 

Tessa Geerling

Fietscrosser Tessa Geerling (21) uit Schoonebeek was afgelopen jaar ongenaakbaar op de fiets. Ze werd Nederlands, Europees en wereldkampioen op de Cruiser. Op de BMX werd ze Nederlands en wereldkampioen en haalde ze zilver op het Europees kampioenschap.

Laura Dijkema

Volleybalster Laura Dijkema (26) uit Beilen werd vorig jaar landskampioen van Duitsland met haar club Dresdner SC. Op het Europees kampioenschap in eigen land haalde de blonde spelverdeelster zilver met het Nederlandse team.

Sportman

In de categorie sportman zijn genomineerd: Wouter Marinus, Bert-Jan Lindeman en Gerben Jorritsma.

Wouter Marinus

Voetballer Wouter Marinus (21) uit Zuidwolde maakte op 12 augustus 2015 namens PEC Zwolle zijn debuut in het betaald voetbal. In de wedstrijd tegen SC Cambuur startte hij in de basis. Op 15 augustus maakte hij zijn eerste doelpunt als prof, in de wedstrijd tegen De Graafschap.

 

Bert-Jan Lindeman

Wielrenner Bert-Jan Lindeman (26) uit Assen kijkt terug op een succesvol seizoen. Zo werd hij tweede in de Ronde van Drenthe, derde in de vierde etappe van de Ronde van Normandië en droeg hij de bergtrui in de Giro d'Italia. Hoogtepunt was het winnen van zevende etappe van de Vuelta.

 

Gerben Jorritsma

Schaatser Gerben Jorritsma (22) uit Diever brak dit seizoen definitief door. Hij plaatste zich aan het begin van het seizoen voor de wereldbekerwedstrijden op de 500, 1.000 en 1.500 meter. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd op de kilometer pakte hij meteen goud. In de tweede wereldbekerwedstrijd pakte hij brons op die afstand.

Sportploeg

Op de titel Drents sportploeg van het jaar maken kans: FC Emmen, Sudosa-Desto en Team Streuer.

 

FC Emmen

Voetbalploeg FC Emmen haalde afgelopen seizoen de nacompetitie om promotie naar de eredivisie. Dat was voor de eerste keer in twaalf jaar. Uiteindelijk strandde de ploeg van trainer Joop Gall (foto) na twee wedstrijden tegen Roda JC.

 

Sudosa-Desto

De volleybalster van Sudsa-Desto uit Assen werden vorig seizoen kampioen in de eerste divisie A, waardoor de ploeg promoveerde naar de topdivisie, het tweede volleybalniveau van Nederland. Ook won Sudosa-Desto de Noord-Nederland Cup en haalde het de kwartfinales van het nationale bekertoernooi.

Team Streuer

Zijspancoureur Bennie Streuer uit Assen werd met bakkenist Geert Koerts uit Erm wereldkampioen zijspanracen. Daarmee tradt Streuer in de voetsporen van zijn vader Egbert, die 29 jaar geleden de laatste Nederlandse wereldkampioen in het zijspanracen was.

Sporttalent

In de categorie talent zijn genomindeerd: Jens Dekker, Walid Soppe en Sering Perdok.

 

Jens Dekker

Veldrijder Jens Dekker (17) uit Fluitenberg werd in 2015 Europees kampioen veldrijden bij de junioren geworden. Daarnaast won hij een wedstrijd in de wereldbeker en behaalde hij twee keer zilver.

 

Walid Soppe

Motorcoureur Walid Soppe (16) uit Coevorden debuteerde vorig jaar in de Red Bull Rookies Cup, het voorportaal van het wereldkampioenschap wegracen. Hij eindigde in de eindstand op de zestiende plaats. Verder won hij onder meer twee races in het Duits kampioenschap.

 

Sering Perdok

Turnster Sering Perdok (15) uit Norg haalde dit seizoen een gouden en twee zilveren medailles op het Nederlands kampioenschap voor junioren. Door haar prestaties mocht ze meedoen aan de Europese Jeugd Olympische Spelen in Georgië.

Publieksprijs

Nieuw tijdens het Sportgala drenthe is dit jaar de publieksprijs. Het publiek kon stemmen op een van de 48 genomineerde sportmannen, sportvrouwen, sporttalenten en sportploegen die voorgedragen waren door de Drentse gemeenten.

Het sportgala begint om 20.00 uur en is live te volgen via deze website.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu