Documentaire moordbroers uit Hoogeveen met omstreden beelden OM na vonnis uitgezonden

foto: Still uit de documentaire

De documentaire ‘de Zaak gebroeders R.’ komt na het vonnis van het gerechtshof op televisie. Ook de omstreden beelden die het Openbaar Ministerie (OM) via een kort geding probeerde te verbieden, zitten in de docu over de moordbroers uit Hoogeveen.

De uitzending is al een paar keer uitgesteld. Door ontwikkelingen tijdens het strafproces tegen de van drievoudige moord verdachten Admilson (33) en Marcos R. (32) uit Hoogeveen heeft het gerechtshof nog steeds geen uitspraak gedaan in het hoger beroep. Tegen de broers is net als bij de rechtbank levenslang geëist voor de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. Omdat het hof nieuw onderzoek heeft gelast, komt het OM deze maand opnieuw met een strafeis, zeer waarschijnlijk weer levenslang.

Broers gevolgd in gevangenis in Vught

De documentaire van Maria Mok en Meral Uslu gaat over de strafzaak tegen de broers. Al sinds 2014 zijn de documentairemakers aan het filmen, ook tijdens regiezittingen in de rechtbank in Assen. Dat gebeurde met toestemming van de verdachten, de advocaten, de rechtbank en het OM. Ze hebben de broers gevolgd in een speciale afdeling van de gevangenis in Vught, waar ze zeven weken ter observatie zaten om inzicht te krijgen in hun psychische gesteldheid.

Bezwaar nabestaanden

Het OM Noord-Nederland werkte toen ook nog volop mee aan de documentaire. De makers mochten de voorbereiding van de zitting vastleggen, waaronder een afdelingsoverleg met de officieren van justitie en het onderzoeksteam over de zaak. Nabestaanden van slachtoffers maakten bezwaar tegen de documentaire. Het OM trok na lang onderhandelen met de nabestaanden de medewerking in, vlak voor de inhoudelijk behandeling van de strafzaak bij de rechtbank.

Rechter oordeelt dat beelden van OM mogen worden gebruikt

De documentairemakers werd gevraagd de beelden van het OM niet te gebruiken. De journalisten gingen niet akkoord. Zij willen zowel de kant van de aanklagers als de verdediging belichten. Het OM spande een kort geding aan, maar de rechter stelde de documentairemakers in het gelijk. De beelden zitten gewoon in de documentaire. Vooraf hadden de makers afgesproken dat deze pas uitgezonden wordt op het moment dat het hoger beroep is afgelopen. Dat duurt veel langer dan verwacht.

In het najaar van 2016 werd in hoger beroep levenslang geëist tegen de Hoogeveners. Het hof bepaalde een maand later dat meer onderzoek nodig was om tot een vonnis te komen. De verwachting was dat de zaak november vorig jaar zou worden afgerond. Ook dat liep anders. De behandeling van het hoger beroep gaat 22 februari verder. Als alles goed gaat, komt er in maart dan echt een vonnis. Kort daarna is er een voorvertoning van de documentaire voor nabestaanden en andere betrokkenen.

De zaak gebroeders R. wordt uitgezonden op 9 april om 21.00 uur bij KRO-NCRV 2Doc op NPO 2.

Nieuws

menu