Boer Geert en boswachter Evert kijken allebei anders naar de bossen van Hart van Drenthe. Lees hier hun twist

Boer Geert en boswachter Evert kijken anders naar de natuur in de bossen van het Hart van Drenthe.

Boer Geert en boswachter Evert kijken anders naar de natuur in de bossen van het Hart van Drenthe. Foto's: Wouter Hoving, bewerking DVHN

De natuur ligt er ellendig bij, vindt boer Geert Prins. We zijn fouten uit het verleden aan het herstellen, zegt boswachter Evert Thomas. Lees hier twee kanten van de medaille.

De natuur ligt er ellendig bij, vindt boer Geert Prins

De natuur wordt verwaarloosd, vroeger ging dat beter. Dat vindt Geert Prins, voormalig boer uit Zwiggelte als hij door de bossen van Hart van Drenthe rijdt. „Staatsbosbeheer moet eens uit het kantoor komen.”

Geert Prins (81) is een boer in ruste. Zijn zoons en kleinzoon hebben zijn akkerbouwbedrijf overgenomen. Zelf woont hij in een seniorenwoning in het centrum van Beilen. Een fijn plekje, al is hij nog dikwijls aanwezig op zijn oude bedrijf dat tegen meerdere natuurgebieden aan ligt. En als de oude boer dan langs die bossen rijdt, dan voelt hij ergernis opborrelen. Waar mannen vroeger almaar in de weer waren om natuurgebieden netjes te onderhouden, is alles nu – in zijn ogen – zwaar verwaarloosd.

Dat wil hij laten zien. Met zijn terreinwagen stuurt hij bij Zwiggelte het bos in van Hart van Drenthe (voorheen boswachterijen Grolloo, Hooghalen en Schoonloo). „Hier gaan we de bushbush in. Geef je ogen de kost. Wat een puinhoop, hè.” Om het bospad heen liggen kriskras omgevallen bomen. ,,De bossen zijn ooit aangelegd voor het hout. Nu laat Staatsbosbeheer alles doodgaan.”

De andere kant van het verhaal

Dit verhaal heeft twee kanten. Lees parallel aan de aanklacht ook het verhaal van boswachter Evert Thomas, hieronder.

Lees ook onderin het kader ‘waarom zetten we de mening van een boer hier tegenover de mening van een boswachter’.

„Kijk daar een: een mooie, dikke eikenboom. Daar kun je práchtige planken van maken, waar elke zagerij blij mee zou zijn. Je kunt hier zo een vrachtwagen volladen.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's