Doe Museum verruilt Zuidlaren voor Veendam

Het Doe Museum in de Prins Bernhardhoeve. FOTO DOE MUSEUM

Het Doe Museum verhuist van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren naar Waterland in Veendam. Het oude beurscomplex komt daarmee volgende week leeg te staan.

Het Doe Museum verhuist van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren naar Waterland in Veendam. Het oude beurscomplex komt daarmee volgende week leeg te staan.

Directeur Marjon Edzes ziet geen brood meer in de Bernhardhoeve. ,,De stookkosten zijn enorm en niet meer op te brengen. Het complex is een grote gatenkaas, niet te isoleren. De warmte vliegt er uit. Het pand is heeft een oppervlakte van 1,6 hectare.”

Edzes verhuist de legostenenexpo Bricksart en de expositie van 125 prints van straatkunstenaar Banksy mee naar Veendam. De grote zandsculpturen gaan niet mee. ,,Die kun je niet verhuizen. Het zand ga ik verkopen. In Veendam willen we kleinere zandsculpturen laten maken.” Ook de bezoekersaantallen bleven achter. ,,Iedereen uit de regio is er wel een keer geweest.”

Het Doe Museum is deze week nog open. Edzes: ,,Het huurcontract liep af. Dan moet je een keuze maken, nog een jaar doorgaan of stoppen. Toen kwam Waterland op onze weg. Een goede locatie, mooi ingericht, goed te isoleren en te verwarmen.” Ze hoopt hier in maart te kunnen beginnen.

Edzes nam het roer in de Berhardhoeve afgelopen zomer over, nadat de vorige directeur John Franke failliet ging. Samen probeerden ze een doorstart te maken, maar de samenwerking liep uit op een hevig conflict. Franke verdween van het toneel en Edzes ging verder met het Doe Museum.

De Prins Bernhardhoeve is eigendom van Leyten uit Rotterdam. Die wil op het inmiddels gesloopte deel van het voormalige beurscomplex nieuwe woningen en winkels bouwen. Zo moet de supermarkt Albert Heijn aan de Stationsweg naar deze ocatie verhuizen. Wat er met de overgebleven hallen van het Doe Museum gaat gebeuren, is niet bekend. De projectontwikkelaar probeert een nieuwe huurder te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu