Doek valt definitief voor Buurtsupport Emmen; Emco-groep neemt deel leerwerkplekken over

Buurtsupport tijdens een opruimactie in de wijk Angelslo, in 2013. Foto: Archief Jan Anninga

De Emmer stichting Buurtsupport maakt geen doorstart en stopt 1 mei met haar activiteiten. Een deel van de deelnemers krijgt nieuw onderdak bij leerwerkbedrijf Emco-groep.

Dat meldt curator Paul van Boven.

Buurtsupport begeleidde mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en had ruim 260 deelnemers. De rechtbank in Assen sprak een maand geleden het faillissement van de stichting uit. Volgens Van Boven had Buurtsupport nog geen grote schulden, maar dreigden die wel te ontstaan omdat de laatste jaren grote verliezen werden geleden.

,,Een paar jaar geleden was er nog een groot eigen vermogen en dat was volledig aan het verdampen. Als er niks was gebeurd, zou er een grote schuld zijn ontstaan’, vertelt de curator.

Van Boven stelt dat er wel is gekeken naar een eventuele doorstart voor Buurtsupport. Maar dit bleek een ingewikkelde zaak. Volgens Van Boven komt dat deels doordat de begeleiding van de deelnemers in dat scenario helemaal opnieuw zou moeten worden aanbesteed.

Emco-groep neemt deel over

Het overgrote deel van de deelnemers van Buurtsupport was daar via Menso ondergebracht. Deze instantie voert voor de gemeente Emmen de participatiewet uit. In totaal waren zo’n 240 mensen via Menso aan de slag bij Buurtsupport. Deze uitkeringsgerechtigden waren bij de stichting in een beschermde omgeving aan het werk en werden daarbij begeleid. In de hoop dat deze mensen in de toekomst weer betaald werk kunnen gaan doen.

Volgens Menso-woordvoerder Erik Kloosterman is de afgelopen periode met al deze deelnemers gesproken. Ongeveer een derde van hen kan straks een leerwerkplek krijgen bij Emco en gaat daar soortgelijke werkzaamheden uitvoeren als bij Buurtsupport. ,,Voor mensen die nog geen nieuwe plek hebben gevonden, wordt samen met een werkcoach gekeken naar een andere passende plek”, vertelt Kloosterman.

Vijftig mensen raken baan kwijt

Buurtsupport was in de gemeente Emmen onder meer actief in de groenvoorziening, hield openbaar gebied schoon en runde de kringloopwinkel Het Buurthuuske in Klazienaveen. Die winkel maakt mogelijk wel een doorstart. De curator is daarover nog in gesprek. Volgens Van Boven heeft een partij hiervoor concrete interesse getoond.

Door het faillissement van Buurtsupport raken ruim vijftig medewerkers hun baan kwijt. De curator heeft een toezegging gekregen van Emco en Menso dat de oud-medewerkers van de stichting hier voorrang krijgen als er vacatures komen. Deze regeling geldt tot 1 januari van 2022.

Fusie afgeketst

De curator denkt niet dat schuldeisers van Buurtsupport met een grote scheur in de broek achterblijven. ,,Zoals het nu lijkt, verwacht ik wel dat de schuldeisers goed aan hun trekken komen. Vanwege de afspraken die ik heb kunnen maken, denk ik niet dat er een grote schuldenlast overblijft.”

Buurtsupport zou met ingang van dit jaar opgaan in het Emmens Werkbedrijf. Door de aantrekkende economie werd de doelgroep voor de stichting steeds kleiner en kwam het voortbestaan van de begeleide trajecten onder druk te staan. Door samen te gaan werken met Menso en de Emco zou dat probleem moeten worden opgelost en zouden de kosten omlaag worden gebracht. Maar die fusie ketste begin dit jaar af omdat Buurtsupport het financiële huishoudboekje niet op orde had.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu