Doek valt voor Klenckeloop in Oosterhesselen. Oprichter Klaas Nienhuis (75) vindt het na tien edities welletjes

De Klenckeloop in 2018. Foto: Herman Woltersom

De Klenckeloop in Oosterhesselen heeft sinds 2010 tien edities opgeleverd. Donderdag maakte de organisatie bekend dat er een einde komt aan het jaarlijkse hardloopevenement.

Volgens oprichter Klaas Nienhuis zijn er meerdere redenen om te stoppen, zoals toenemende kosten, een gebrek aan sponsoren en een daling van het aantal deelnemers.

,,De kosten van het organiseren van de Klenckeloop zijn in de loop der jaren schrikbarend toegenomen. Helaas haken ook veel sponsors af. Het wordt steeds moeilijker goede sponsors te behouden en erg lastig nieuwe te vinden. Men heeft in het dorp veelal ook andere sponsorprioriteiten”, meldt Nienhuis.

Ook de aanwas van vrijwilligers neemt af. ,,Zodat de veiligheid voor de atleten, vrijwilligers en toeschouwers moeilijker te waarborgen is. Daarbij komt dat de organisatie sinds juli hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele ongevallen, van welke aard ook.”

‘Men snoept elkaar de deelnemers af’

Het hardloopevenement kon in 2020 niet doorgaan vanwege corona. Acht jaar geleden stonden er nog ruim 300 deelnemers aan de start in hartje Oosterhesselen. ,,De laatste jaren halveerde dat aantal tot 150. Dat is geen positieve ontwikkeling, vooral wat betreft de benodigde inkomsten.”

Wat volgens Nienhuis bij het stoppen ook meespeelt, is dat er in de afgelopen jaren in hetzelfde weekend als de Klenckeloop (de derde zaterdag in september, red.) vier andere hardloopevenementen in Drenthe zijn bijgekomen. ,,Jammer. Zo snoept men elkaar de deelnemers af.”

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu