Dollemansrit oorzaak verkeersdrama N34 bij Borger waarbij meerdere doden en gewonden vielen. Familieleden nabestaanden ingelicht door politie

De 24-jarige man uit Dalen die om het leven kwam bij het verkeersongeval op de N34 bij Borger blijkt roekeloos over de weg te hebben gescheurd. Bij de politie kwamen die zondag meerdere meldingen binnen dat de bestuurder van een zwarte auto met hoge snelheid andere auto’s inhaalde.

Verkeersdrama N34

Verkeersdrama N34 ANP

De veroorzaker van het drama kwam uit de richting van Gieten toen zijn rit op een verschrikkelijke wijze bij Borger tot een einde kwam.

Bij het ongeluk op de N34 op zondagavond 30 mei kwamen vier mensen om het leven. Het gaat om de veroorzaker, een 69-jarige vrouw en een 72-jarige man uit Assen en een 48-jarige man uit Gramsbergen.

Vijf anderen raakten zwaargewond. Een van de gewonden ligt nog op de intensive care van een ziekenhuis. De andere vier betrokkenen zijn weer thuis.

Zeer wilde en gevaarlijke rit

Diverse bronnen melden Dagblad van het Noorden dat de oorzaak van het verschrikkelijke drama ligt in het gevaarlijke rijgedrag van de 24-jarige man. De politie heeft inmiddels zelf ook een verklaring uitgedaan.

Op de N34 geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. De man zou echter veel sneller hebben gereden dan dat, melden betrokkenen.

Voor de verschrikkelijke klap zou de man meerdere auto’s in hebben gehaald waarbij hij op de groene strook in het midden van de N34 ook tussen auto’s door reed. Bij het viaduct van Borger ging het mis en knalde hij in volle vaart achterop de linkerkant van een andere auto. De inzittende van deze auto, die door de klap zou zijn gelanceerd, ligt nog in het ziekenhuis.

Na de eerste botsing kantelde de zwarte auto van de 24-jarige en knalde hij frontaal op de auto van de man en vrouw uit Assen en zou hij daarna op de bovenkant van de volgende tegenliggende auto terecht zijn gekomen. Daar zat de 48-jarige bestuurder uit Gramsbergen en zijn zoon in. Ook deze man overleefde, net zoals het echtpaar, het ongeval niet. De veroorzaker kwam ook om het leven.

Camerabeelden van ongeval

Het onderzoeksteam van de politie heeft scherpe camerabeelden ontvangen van het ongeval. De beelden zijn geschoten door een camera op het dashboard van een auto die achter de rij auto’s reed die werden geramd.

Na het ongeval werd gewezen op de N34 die jarenlang te boek stond als gevaarlijke dodenweg. Dit ongeval kan niet worden toegeschreven aan de weg, zo zou uit onderzoek zijn gebleken. De politie wijt het ongeval aan het feit dat ‘de bestuurder van een van de betrokken auto’s met hogere snelheid tegen een voorligger is gereden’.

De plek waar het ongeval plaatsvond stond in het verleden te boek als de dodenkruising, maar de weg werd opgeknapt (ongelijkvloers gemaakt) en is nu juist een van de veiligste plekken van de N34. De openstelling van het viaduct en de nieuwe aansluiting van de N34 op de N374 was in 2008.

Families ingelicht

De families van alle betrokkenen zijn eerder deze week ingelicht door de politie over de oorzaak van het ongeval.

Bij het verkeersdrama waren vijf auto’s betrokken. Daarin zaten negen inzittenden. De ravage was na de immense klap gigantisch. Zwaar beschadigde auto’s en brokstukken lagen her en der verspreid over de berm en over de weg. Ook binnen het politiekorps en onder brandweermensen was de impact van het ongeval groot.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu