Donkere wolken boven sociale werkplaats Toolbox Emmen: oprichter moet noodgedwongen vertrekken

Toolbox Emmen. Eigen foto

De toekomst van sociale werkplaats Toolbox Emmen is door de coronacrisis in gevaar gekomen. De werkplaats in het Rensenpark komt niet in aanmerking voor compensatieregelingen en moet nu noodgedwongen maatregelen nemen om te kunnen overleven.

Deze maatregelen bestaan onder andere uit het niet verlengen van tijdelijke contracten en in een enkel geval een ontslagprocedure.

Bij Toolbox Emmen hebben vijf medewerkers een vast contract. Dertien werken op tijdelijke basis en twee zijn werkzaam als zzp’er.

Ook oprichter Adriaan Pals wacht ontslag. Wel zal hij zijn onbetaalde functie als voorzitter van de stichting voortzetten. ,,De dagelijkse aansturing, een verantwoordelijkheid die ik tot op heden deelde met Ruben Haak (operationeel bestuurder van Toolbox Emmen, red.), komt nu volledig op zijn schouders”, zegt Pals.

‘Ik heb nog niets nieuws uit de grond gestampt’

Pals, in het verleden ook de man achter Growing Workplace (het huidige Growing Emmen) zegt nog geen concrete plannen te hebben over wat hij na z’n ontslag gaat doen.

,,Nee, ik heb nog niets nieuws uit de grond gestampt. Tot nu toe heb ik al mijn energie in de toolbox gestopt. Dat blijf ik tot 1 juni ook doen. Zorgen dat alles goed doorloopt, betalingen worden gedaan, enzovoorts. Daarna blijf ik onbetaald als voorzitter van de stichting wel de grote lijnen uitzetten en zorgen dat het vertrouwen ook blijft bestaan. Mijn naam wordt toch aan Toolbox Emmen gelinkt. Wel ben ik met een paar anderen begonnen aan ‘druktemakers’. Een project waarbij we vernieuwing en verandering willen stimuleren bij de bewustwording binnen bedrijven en overheden.”

Wat doet Toolbox precies?

Toolbox begeleidt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit gebeurt met ZIN (Zorg in Natura), PGB (Persoonsgebonden Budget) en re-integratietrajecten vanuit UWV en gemeentes. Deelnemers die ‘ZIN’ krijgen worden via de Gemeente/WMO doorverwezen naar een hoofdaanbieder van zorg. Toolbox is in staat om de doelgroep die de hoofdaanbieder niet goed kan begeleiden, wel te begeleiden.

Bij deze ‘onderaanneming’ krijgt Toolbox een groot gedeelte van de begeleiding uitbetaald, maar nooit de 100 procent die een deelnemer toegewezen krijgt voor zorg.

,,Wij weten dit en hier is onze bedrijfsvoering op afgestemd”, zegt Ruben Haak. ,,Vanwege het succes en de enorme groei die Toolbox vorig jaar heeft doorgemaakt, zijn jobcoaches en andere mensen aangenomen. Qua personeel waren we klaar om onze doelgroep te verdubbelen en nog meer mensen te kunnen begeleiden.”

Dat laatste is nu van de baan. Toolbox komt niet in aanmerking voor compensatieregelingen en vanuit hoofdaanbieders was het onduidelijk of contracten doorbetaald zouden worden. Deze situatie heeft ervoor gezorgd dat Toolbox ingrijpende maatregelen heeft moeten nemen. ,,Het zijn ingrijpende maar noodzakelijke maatregelen die we moeten nemen om het voortbestaan van Toolbox niet in gevaar te brengen”, zegt voorzitter Erik Hesseling van de raad van toezicht. ,,De organisatie is afgeschaald en zodra alles weer opgepakt kan worden, is er ook weer ruimte voor groei.”

Overstap naar PGB

Om minder afhankelijk te zijn van hoofdaanbieders maakte de stichting bekend over te stappen naar PGB. De samenwerking die is aangegaan met de twee hoofdaanbieders om zorg in natura te gaan uitvoeren hebben wij helaas moeten beëindigen. Haak: ,,Wij willen graag laten zien dat we met Persoonsgebonden Budget, inclusief budgetbeheer, met dezelfde openheid en kwaliteit die onze deelnemers en de gemeente van ons gewend zijn, door willen gaan.”

Twee jaar geleden bevond Toolbox Emmen zich ook in zwaar weer:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu