Dood schaap Exloo volgens politie niet mishandeld maar ziek: ogen uitgepikt door vogels

De schaapskudde in het weiland aan de Nieuwe Veldkampsweg met linksvoor het gedode schaap.

Het schaap dat zondag 22 november in Exloo dood werd gevonden, is niet zoals gedacht werd door mishandeling om het leven gekomen. Dat meldt de politie Borger-Odoorn haar op Facebook-pagina.

Het dier werd in een wolvenraster naast Molenveld gevonden met uitgestoken ogen en verwondingen bij de geslachtsorganen. Stichting Schaapskudde Exloo zette hierover een bericht op Facebook, met daarbij het vermoeden dat het dier mishandeld was en aan de verwondingen was bezweken.

Verwondingen door vogels

Uit onderzoek door het diergeneeskundig onderzoeksinstituut GD Diergezondheid is nu gebleken dat dat 'zeer onwaarschijnlijk' is, aldus de politie. Het dier zou een slechte gezondheid hebben en daaraan zijn overleden. De verwondingen zijn 'naar alle schijn' veroorzaakt door vogels, schrijft de politie in het bericht.

Het Facebook-bericht van politie Borger-Odoorn:

Herders stappen op

Een week na de vermeende mishandeling stapten twee van de drie herders van de kudde, Linda Wiertz en Nadia Lagerwaard, op. Zij hadden al langer onmin met het bestuur van de kudde, en de dood van het schaap gaf hen het laatste zetje om er de brui aan te geven.

Lagerwaard gaf bij haar opstappen aan dat de conclusie dat het dier door messteken om was gebracht, naar haar mening overhaast was getrokken. ,,Dat kun je niet zomaar roepen. Wacht eerst het onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren af, denk ik dan. De oorzaak kan ook in iets anders liggen, zoals een roofvogel.”

Het bericht van de schaapskudde over de vondst van het dode schaap:

Het rommelt al jaren

Het rommelt al een aantal jaar tussen het stichtingsbestuur en de herders. Wiertz en Lagerwaard waren de achtste en negende herder die sinds het overlijden van scheper Tienus Kaspers in 2013 zijn aangetreden en weer vertrokken. Elzo Hoexum uit het Zuid-Hollandse Voorschoten blijft daarmee als enige herder over.

Nieuws

Meest gelezen

menu