Door prijsstijgingen in de bouw: Sporthuis Peize half miljoen duurder dan begroot

Zo moet het nieuwe Sporthuis in Peize er uit komen te zien. Het witte gebouw op de achtergrond is de bestaande sporthal. Impressie: Vincent Inja Architect

De bouw van het sporthuis in Peize valt ruim vijf ton duurder uit dan was begroot. De extra kosten zijn veroorzaakt door prijsstijgingen en personeelsgebrek in de bouw.

De gemeenteraad stemde eind 2021 in met het definitieve ontwerp van het sporthuis. De kosten werden toen geraamd op 2,9 miljoen euro. De gemeente Noordenveld zou 2,1 miljoen betalen. Uit de aanbestedingsprocedure blijkt nu dat de laagste offertes samen ruim 7,5 ton hoger uitvallen.

Het sporthuis biedt ruimte aan een gezamenlijke kantine voor de sportverenigingen in Peize en is daarnaast de materiaal- en kleedruimte voor de voetbalvereniging. Het proces loopt al achter op de oorspronkelijke planning, eigenlijk was het de bedoeling dat de schop dit voorjaar al de grond in zou gaan.

Snelle beslissing nodig

De projectleider, stuurgroep en architect denken 2,4 ton te kunnen bezuinigen op het ontwerp. De gemeenteraad van Noordenveld wordt gevraagd de resterende vijf ton beschikbaar te stellen, maar de ruimte in de begroting is zeer beperkt. Omdat de offertes maar kort geldig blijven moet de gemeenteraad snel een keuze maken. De verwachting is dat de prijzen alleen maar verder zullen stijgen.

Een besluit over de extra kosten stond gepland voor woensdagavond. Omdat meerdere fracties meer willen weten over het fors hoger uitvallen van het begrote bedrag is volgende week woensdag een extra raadsvergadering ingelast over het onderwerp.

Nieuws

Meest gelezen

menu