Doorbraak: Tynaarlo koopt grond Prins Bernhardhoeve Zuidlaren

Vorig jaar werd de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren gesloopt.

De gemeente Tynaarlo wil alle grond van het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve (PBH) in Zuidlaren kopen. Met die miljoeneninverstering komt er een einde aan de jarenlange impasse voor ontwikkeling van het centrum van Zuidlaren.

Wethouder Nina Hofstra (VVD) maakte haar plan donderdag bekend. Ze laat er geen gras over groeien, want het voorstel staat al op de gemeenteraadsagenda voor maandag 4 december.

De raad moet nog akkoord met het plan. Eerst komt de aankoop aan de orde, het plan over de ontwikkeling in de toekomst pas na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Miljoeneninvestering

De koop van het 17 hectare grote terrein kost de gemeente bijna 7 miljoen euro. De grond is nu nog grotendeels in handen van de Rotterdamse projectontwikkelaar Leyten die het ooit kocht voor iets meer dan 13 miljoen euro.

De transactie is volgens Hofstra nodig omdat de gemeente het niet met Leyten eens kan worden over de ontwikkeling van de voorkant van het terrein, 4,5 hectare groot, dat grenst aan de Brink. Leyten zegt geen rendabel plan te kunnen realiseren binnen de stedenbouwkundige kaders die de gemeenteraad heeft gesteld. De projectontwikkelaar zegt daartoe meer woningen en winkelruimte te moeten bouwen.

Hofstra: ,,We hebben een unieke kans om het te kopen. We kunnen de grond nu naar eigen inzicht ontwikkelen.'' Burgemeester Marcel Thijsen is verheugd: ,,Het hele college is blij dat we een impasse van tien jaar kunnen doorbreken. We kunnen dit maar één keer goed doen, dus we nemen de tijd om draagvlak te creëren’’

Rijtjeshuizen of villa’s

Na het faillissement van de PBH is het hele terrein van het voormalige beurzencomplex beschikbaar. Aan de achterkant kunnen, afhankelijk van de vraag of het rijtjeshuizen of villa’s worden, tientallen tot honderden huizen komen. Dit zou een verliesgevende exploitatie aan de voorkant kunnen compenseren. Hofstra noemde deze optie al in de zomer van 2016, maar Leyten ziet daar kennelijk geen brood in.

Wanneer kan Albert Heijn eindelijk verhuizen?

Voor de Albert Heijn in Zuidlaren zijn de ontwikkelingen ook van groot belang. De supermarkt zit in een veel te krap gebouw en wil al jaren verhuizen naar een nieuw pand op de voorkant van het PBH-terrein. Er ligt een vergunning om daar een noodgebouw te plaatsen, maar ook daarover konden de gemeente en Leyten het niet eens worden.

,,Wij zijn nog niet geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen’’, stelt eigenaar Hans Hendrikse van Albert Heijn Zuidlaren. ,,Ik ben natuurlijk zeer benieuwd.’’

Met schone lei beginnen

Wat betekent deze investering voor de begroting van de gemeente Tynaarlo? Dat vraagt de gemeenteraad zich af. ,,We moeten op een rijtje zetten welke risico’s de gemeente hiermee loopt'', zegt fractieleider Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo.

Hij zegt er op zichzelf geen voorstander van te zijn dat de gemeente het heft in handen neemt. Wel is het volgens hem goed dat de gemeente met een schone lei kan beginnen.

Drie supermarkten aan de Brink?

Afgelopen zomer nog lanceerde wethouder Hofstra een ‘denkrichting’ om aan de voorkant van het PBH-terrein drie supermarkten te bouwen, met een ondergrondse parkeergarage. Behalve om Albert Heijn gaat het om Jumbo Zuidlaren en een prijsvechter.

De afgelopen maanden is Hofstra ook het gesprek met de Klankbordgroep Zuidlaren weer aangegaan. Die groep bestaat uit dorpsbewoners en ondernemers uit het dorp. Met hen wil Hofstra komen tot een breed gedragen plan dat recht doet aan de historische kwaliteit van de dorpskern.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu