Doorbraak bij onveilige buslijn tussen Emmen en Ter Apel lijkt in zicht: staatssecretaris Broekers-Knol wil met chauffeurs praten

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) wil in gesprek met de chauffeurs op de als onveilig ervaren buslijn tussen Emmen en Ter Apel, verklaarde zij in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Bart Maat

Edwin Kuiper van FNV Streekvervoer is hier erg blij mee. De bewindsvrouw had haar woorden nog niet uitgesproken of hij stuurde al een brief en een e-mail naar het ministerie om een afspraak te maken. „Veel chauffeurs hebben lang het gevoel gehad dat ze niet gehoord worden als ze hun problemen kenbaar maken.”

Problemen met betalen

Van de buslijn maken veel bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel gebruik. Over het betalen voor de rit ontstaan bijna dagelijks problemen, zeggen de chauffeurs. Deze passagiers kunnen of willen niet betalen, hebben alleen contant geld terwijl ze moeten pinnen of de ov-kaart gebruiken, of snappen het Nederlandse ov-systeem niet.

Het leidt tot woordenwisselingen, intimidatie en soms zelfs vechtpartijen. De chauffeurs balen er enorm van dat, mede door het Rijk, maatregelen als BOA’s en een speciale pendelbus voor de asielzoekers zijn verminderd. Ze voelen zich niet altijd serieus genomen en voelen zich door de verantwoordelijke instanties van het kastje naar de muur gestuurd. Want ze hebben met hun werkgever Qbuzz te maken, de provincies Groningen en Drenthe zijn opdrachtgever voor het openbaar vervoer, het OV-bureau Groningen-Drenthe zit daar nog weer tussen, dan is er nog het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en ga zo maar door.

Tot de provinciebestuurders was al doorgedrongen dat het zo niet langer kon. Vorige week gelastten gedeputeerde Cees Bijl (PvdA, Drenthe) en Fleur Gräper (D66, Groningen) dat er vaker een pendelbus gaat rijden, met extra toezicht.

De chauffeurs willen graag meedenken over een structurele oplossing. „De uitnodiging van de staatssecretaris om te gaan praten zien wij als een kans om gehoord te worden”, verklaart chauffeur Dirk Visser.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu