Doorbraak: rotte kies verdwijnt

Foto: Archief DvhN

Het winkelgebied van Nieuw-Amsterdam raakt verlost van de verpauperde serie ‘Piek-panden'. Projectontwikkelaar Peter van Dijk bouwt er een 1600 vierkante meter tellend winkelpand.

Het winkelgebied van Nieuw-Amsterdam raakt verlost van de verpauperde serie ‘Piek-panden'. Projectontwikkelaar Peter van Dijk bouwt er een 1600 vierkante meter tellend winkelpand.

In het nieuwe gebouw, waarvan de voorkant volgens Van Dijk een ‘speelse uitstraling' krijgt, komt een Coop-supermarkt en een vestiging van Op=Op Voordeelshop. De Coop-supermarkt gaat gerund worden door Freek Hebels, die sinds 1999 zo'n supermarkt exploiteert in Veenoord. Deze winkel sluit de deuren. De verwachting is dat de Coop Vastgoed samen met Peter van Dijk daar een woningbouwproject ontwikkelt.

Doorbraak
De deal mag een doorbraak worden genoemd. Al tijden ergert het dorp zich aan de leegstaande panden die eerder (deels) toebehoorden aan bv's van vastgoedman Gerrit Piek. Het lukte Piek niet op die plek projecten van de grond te krijgen. Toen hij zijn verplichtingen aan de Rabobank niet meer na kon komen, greep de bank in. Aanvankelijk leek het erop dat een Amsterdams bedrijf de panden aan de Vaart ZZ 11 tot en met 19 zou overnemen om er een supermarkt te bouwen. Toen dit bedrijf niet betaalde en de deal afketste, greep Van Dijk zijn kans.

Volgens Van Dijk was de medewerking van meerdere partijen nodig om de deal te laten slagen. ,,De Rabobank stelde zich constructief op en keek ook nadrukkelijk naar de belangen voor het dorp. De gemeente Emmen toonde zich bereid om de kosten voor het saneren van de grond voor haar rekening te nemen. Dit was cruciaal om het plaatje ook financieel gezien rond te maken.''

Verlost
Freek Hebels, die met zijn supermarkt van Veenoord naar Nieuw-Amsterdam verhuist, is blij dat Nieuw-Amsterdam verlost raakt van de verpauperde panden aan de Vaart, maar realiseert zich ook dat Veenoord straks geen supermarkt meer heeft. ,,Dat vertrek zal ons zwaar vallen, maar bedrijfseconomisch hadden we geen andere keus. We wilden ook niet dat Nieuw-Amsterdam er op die plek nog een extra supermarkt bij zou krijgen.''

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) is erg blij met de plannen. ,,Het centrum van Nieuw-Amsterdam moet grondig worden opgeknapt en daar willen we ook als gemeente werk van maken. Op deze plek, maar ook elders in het winkelgebied.'' De gemeente heeft een inschatting gemaakt wat de saneringskosten zijn, maar omdat die klus nog moet worden aanbesteed, wil zij daarover nog niets zeggen.

Tegen de vlakte
Eind vorig jaar gingen langs de Vaart al twee andere ‘Piek-panden' tegen de vlakte, aan de Vaart ZZ 3 en 4. Adrie Pol en zijn zus Vera gaan daar negen appartementen bouwen.

Nieuws

Meest gelezen

menu