Dorpshuis Nieuw Annerveen moet zelf de broek ophouden

Het dorpshuisbestuur in Nieuw Annerveen moet per 1 januari de volledige zorg dragen voor de exploitatie van dorpshuis De Spiker. Zoals afgesproken met het dorpshuisbestuur.

Dat schrijft het college van B en W in Aa en Hunze in een brief aan de PvdA fractie. Die stelde onlangs vragen over de onzekere toekomst van het dorpshuis en de leegstaande school daarnaast. De PvdA constateerde dat de zaak in een impasse verkeert. De partij vroeg het college onder andere welke stappen zij gaan ondernemen om de moeilijke situatie waarin het dorpshuis verkeert te doorbreken.

Het college vindt het vreemd dat de PvdA, het dorpshuisbestuur en Dorpsbelangen niet op de hoogte zijn van de actuele stand van zaken. Ook vindt het college niet dat de zaak in een impasse verkeerd. „Wij hebben genoeg inspanningen verricht om te kijken in hoeverre de accommodatie behouden kan blijven”, zegt wethouder Henk Heijerman. „Ook hebben we duidelijke afspraken met het dorpshuisbestuur gemaakt. Blijkbaar is er sprake van verschillende belevingswerelden.”

Uitzonderingspositie

Het dorpshuis kan behouden blijven, mits het zelf de broek ophoudt. Daarvoor moet het zelf activiteiten organiseren of nieuwe huurders aantrekken. „Andere dorpshuizen in de gemeente doen dit ook. De Spiker had tot nu toe een uitzonderingspositie.”

De gemeente zorgt op haar beurt voor een invulling van de leegstaande school. „We verkopen de school niet, maar gaan verhuren. We hadden een echtpaar dat het hele pand wilde kopen. Zij was bereid ruimte beschikbaar te stellen voor het dorpshuis en de kinderopvang. Dit bleek geen optie voor het dorpshuisbestuur en voor Dorpsbelangen.”

De gemeente gaat zelf op zoek naar een nieuwe huurder. Zij zal de exploitatiekosten daarvoor tot een minimum beperken.

Nieuws

menu